Instagram kreće na vašu kreditnu karticu

Instagram kreće na vašu kreditnu karticu

Na Instagramovu vrijednost kao na alatku za marketing mnogo utiče sam proizvod: jednostavan, nenatrpan dizajn drži korisnike fokusiranim na sjajne fotke i videe na njihovim feedovima. Takođe, i ono što je razvijeno unutar njega, ekosistem influensera, mikro influensera, sponzorisanog sadržaja, i pažljivo odabranog života – ukratko. Ta vrsta zavisti i aspiracija koja podstiče ljude da ukucaju informacije o svojoj kreditnoj kartici. Za razliku od Amazona, gde kupci odlaze kada traže određeni proizvod, prednost Instagrama je mnoštvo puteva kojim prozivod može magično da se stvori pred korisnikom, bilo preko prijatelja, oglasa, influensera, ili algoritamski generisanog slučajnog otkrića na stranici “explore”.

Ipak do nedavno, kupovina bilo čega na Instagramu je bila gotovo nemoguća, jer je aplikacija banovala linkove van onih u biografijama korisnika. Krajem 2016. kompanija je počela da testira integraciju prodavnica, i napokon fantazija marketara o “Instagramu na kom može da se kupuje” je, čini se, na dohvat ruke. Od tad, kupovina na Instagramu je porasla od alatke dostupne samo velikim brendovima poput Warby Parker and J.Crew do toga da je otvoreno na stotine hiljada biznisa u 44 zemlje.

Ukoliko koristite aplikaciju, vjerovatno ste vidjeli post označen malim simbolom šoping kese u gornjem desnom uglu. Ako kliknete na post otvoriće se sajt za e-kupovina tog brenda bez potrebe da odete na drugu aplikaciju. Uskoro, čak i ovaj finalni korak će biti izbačen, jer je Instagram nedavno počeo da izbacuje način plaćanja, kojim će korisnici moći brendu da plate direktno preko njihovog fida.

Krovna kompanija Facebook je na kritičnom raskršću trenutno. Zbog nedavnih skandala – prvo ruskog uplitanja u američke izbore 2016. godine, onda Kembridža analitike – pod pritiskom je korisnika i političara da porave svoju praksu kada je riječ o oglasima i upravljanja podacima. Obećali su (i onda ponovo obećali) da će bolje provjeravati oglase, i da će zaposliti najmanje 1.000 moderatora da se bave samo ovim problemom. Europski GDPR dodao je gorivo u vatru, mijenjanjem pravila kako Facebook i druge kompanije mogu da profitiraju od podataka korisnika. Istovremeno, kompanije traži druge načine da prihoduje. Facebook već pokriva oko 20 posto od cjelokupnih prihoda online oglasa u SAD, dok Google uzma 40 posto. Broj oglasa određenih proizvoda koji mogu da se prikazuju korisnicima dostigao je tačku zasićenja još 2016, a nedavne promjene u algoritmu koje na prvo mjesto stavljaju sadržaje koje objavljuje porodica i prijatelji smanjile su količinu vremena koje korisnici provode na Facebook za 50 miliona sati dnevno, odnosno za pet posto. Sada, Facebook juri prodaju, i Instagram šoping bi mogao da bude njihova zlatna karta.

Internet trgovina je još uvjek potencijalno velika, uglavnom neiskorištena prilika za kompaniju. Počeli su da nude kupovinu preko Facebook Messenger od 2016. godine, prvo izbacujući bot platforme za palikaciju, onda su dodali VR mogućnosti i auto-prevodioca, oba su najavljena na proljeće na F8 konferenciji divelopera. Facebook Marketplace, na kom korisnici mogu da prodaju i kupuju robu u lokalu ima 800 miliona korisnika mjesečno. I kroz Facebook biznis stranicu prodavci mogu da uspostave “šop” sekciju koja se ili vezuje za eksterni sajt ili dozvoljava korisnicima da kupe na Facebook koristeći Stripe ili PayPal.

Kompanija trenutno ne profitira direktno od transakcija na ovim platformama, međutim, oslanja se na novac koji generišu oglasi. Postoje znaci da se Facebook ozbiljnije uključuje u proces kupovine. U utorak su objavili da će dozvoliti korisnicima da ostave komentar kada kupe proizvod preko Facebook oglasa, ca ciljem da riješe probleme u biznisu kada je riječ o korištenju varljivih fotografija i navođenjem netačnih vremena dostave kako bi namamili mušterije.

Druge platgorme su takođe pokušale da se uključe u kupovinu preko društvenih mreža. Pinterest nudi da mogućnost kupovine preko pinova. Snapchat ima Snep radnju. Neko vrijeme direktori u Twitteru su polagali nadu u “kupi” dugme koje niko nije koristio, da bi ga penzionisali 2017. Čak i Amazon, kralj e-trgovine, eksperimentiše sa društvenom mrežom Spark.

Zašto Instagram može da bude uspješniji u ovom polju? Prije svega, idealno je pozicioniran za e-trgovinu: 80 posto od 800 miliona korisnika prati biznis naloge, pokazali su posljednji podaci (mada u ovo spadaju i poznati, mediji i influenseri koji su se prebacili na biznis profile). Neka istraživanja su pokazala da većina već donosi odluke o kupovini na osnovu onoga što vidi na svom fidu. Plus, ta količina potencijalnih mušterija na svetskom nivou raste iz minuta u minut. Cijela industrija je procvjetala zahvaljujući Instagramu u prethodnih par godina: influensere plaćaju da promovišu brendove, servisi uzimaju svoj procenat, a prodavnice imaju značajno povećanje prodaje zahvaljujući prometu.

Izvor: Vice.com

O autoru

Srodni članci