iNovine najavljuju daljnje širenje u BiH

iNovine najavljuju daljnje širenje u BiH

Tržište kioska u BiH donedavno je karakterizirala segmentiranost, mali igrači, nestandardizirana usluga, nesigurna radna mjesta i poslovanje na rubu održivosti.

Situacija na tržištu se ubrzano mijenja nakon što su iNovine preuzele lance kioska Tobacco Press na području Federacije BiH i Lafka na području Republike Srpske.

Preuzimanjem Tobacco Pressa i Lafke iNovine su postale najveći regionalni lanac kioska i vodeći lanac kioska u BiH sa 540 prodajnih mjesta. iNovine jedini imaju kioske i u Federaciji BiH i u Republici Srpskoj. Odmah po preuzimanju i dobivanju svih potrebnih dozvola, krenuli su u investicijski ciklus kako bi podigli razinu usluge po uzoru na kioske u zapadnim zemljama.

Vlasnik iNovina, multinacionalna korporacija British American Tobacco, već je i prije integracije Tobacco Pressa i Lafke vrlo ozbiljno pristupila razvoju kompanije, pa su iNovine investirale 6,9 miliona KM, a kompanija je dokapitalizirana sa 12,3 miliona KM.

Generalna direktorica iNovina Ajla Alimanović ističe da su kiosci iNovina od ulaska na tržište BiH prepoznati kao najbolje opremljeni kiosci s premium uslugom za potrošače, modernim izgledom i novom tehnologijom.

„Nakon završetka integracije, sve to ćemo omogućiti potrošačima diljem zemlje”, poručuje direktorica iNovina BiH.

U procesu integracije Tobacco Pressa iNovine su samo u tehnološku opremu i standardizaciju prodajnih mjesta i poslovnih procesa investirali 1,2 miliona KM, što se već vidi i u novim, ljepšim, modernijim i bolje opremljenim kioscima na mnogim lokacijama.

Najveći problem u poslovanju kioska u BiH je ilegalno tržište, posebno duhanskih proizvoda, čija prodaja čini velik dio poslovanja. BiH je rekorder u Europi po udjelu ilegalnog tržišta duhanskih proizvoda, koje čini više od 40 posto vrijednosti ukupnog tržišta. Procjene govore da je samo sektor maloprodaje u posljednje četiri godine zbog toga izgubio između 400 i 500 miliona KM i brojna radna mjesta.

seebiz.eu

O autoru

Srodni članci