Halima Yacob – prva pokrivena predsjednica države u svijetu

Halima Yacob – prva pokrivena predsjednica države u svijetu

Halima Yacob je preuzela dužnost predsjednice Singapura, te je tako ponijela titulu prve žene predsjednice ove zemlje, a ujedno postala i prva pokrivena žena koja je preuzela dužnost šefa jedne države u svijetu.

Predsjednički izbori u Singapuru, maloj zemlji u jugoistočnoj Aziji, održavaju se svakih šest godina. Dužnost predsjednika države preuzela je Halima Yacob, pripadnica manjinske malajske etničke grupe u Singapuru, koja čini 13 posto ukupnog stanovništva zemlje.

Nakon što je Parlament Singapura prošle godine donio odluku prema kojoj se predsjednički mandat ustupa predstavniku manjine u zemlji koja tokom pet predsjedničkih mandata nije imala “svog” predsjednika, ove godine se na ovu poziciju mogao kandidovati samo predstavnik malajske manjinske zajednice.

S obzirom na to da je Yacob jedina ispunjavala uslove za dužnost predsjednice zemlje, postala je predsjednica Singapura, nakon čega je položila zakletvu i zvanično stupila na dužnost. Yacob je osmi po redu šef države Singapura, od nezavisnosti ove zemlje 1965. godine, te druga iz reda malajskog naroda, no niti jedan Malajac nije bio na čelu države punih 47 godina.

Yacob, koja je s ponosom ponijela i titulu prve pokrivene predsjednice države u svijetu, po stupanju na dužnost izjavila je da će svoj mandat provesti u borbi protiv ekstremnog terorizma i islamofobije.

Halima Yacob, potiče od oca Indijca i majke Malajke, a majka je petero djece. Nakon stupanja na dužnost izjavila je kako je oca izgubila kao veoma mala, te da ju je odgajala majka, zajedno sa još četvero braće i sestara, u kući s jednom sobom.

“Zahvalna sam što sam odrasla u Singapuru. Iako je moja porodica bila siromašna, zahvaljajući napornom radu, podršci porodice, mojih profesora i društva, imala sam priliku steći kvalitetno obrazovanje. Na taj način mi se pružila prilika da napredujem u ovom sektoru i da pomažem drugima”, kazala je Yacob.

Studirala je pravo na Nacionalnom univerzitetu u Singapuru, te diplomirala 1978. godine, a magistrirala 2001. godine, također, u oblasti prava. Na ovom univerzitetu joj je prošle godine dodijeljeno zvanje “počasnog doktora prava”.

Prije nego što se počela baviti politikom, 1978. godine je počela raditi unutar Kongresa Nacionalnog radničkog sindikata, gdje je radila na poboljšanju radničkih prava.

U politiku je ušla 2001. godine, kada je izabrana za zastupnicu u Parlamentu, čime je postala prva zastupnica iz reda malajskog naroda u zemlji. Nakon toga je obnašala dužnosti ministrice mladih i sporta te ministrice za porodicu i socijalnu politiku, a posljednje četiri godine bila je i predsjednica parlamenta Singapura.

Nakon toga je najavila kampanju za predsjednicu država koju je vodila pod sloganom “Čini dobro, čini zajedno”.

“Ja sam predsjednica svakog od vas, bez obzira na porijeklo, jezik, vjeru ili sektu. Predstavljam svakog od vas. Imam odgovornost prema Singapuru i njenim državljanima”, poručila je Yacob u obraćanju stanovnicima Singapura, nakon što je imenovana na mjesto predsjednice.

Singapur je zemlja u kojoj najsnažnije političko liderstvo pripada premijeru zemlje, dok predsjednik ima više simboličnu ulogu. No, predsjednik zemlje ipak ima važne odgovornosti posebno kada se govori o pravu ulaganja veta na imenovanja predsjednika Vrhovnog suda, glavnog tužioca i načelnika generalštaba, te prijedlog kada su u pitanju finansije, budžet i zakoni.

Singapur ima 5,9 miliona stanovnika, među kojima 74 posto su Kinezi, 13 posto Malajci i devet posto Indijci. Singapur se sastoji od glavnog otoka i 62 otočića, a sa bruto nacionalnim dohotkom od 88.000 dolara, nalazi se među prosperitetnijim zajednicama svijeta.

 

Agencije/L.Đ

O autoru

Srodni članci