Google se vraća kao zadana tražilica u Firefox

Google se vraća kao zadana tražilica u Firefox

Mozilla je ovih dana izbacila veliku nadogradnju svog preglednika interneta Firefoxa koja donosi mnoge novosti. Jedna od njih je da je korisnicima u SAD-u ponovo dostupna mogućnost rezultata pretraživanja Googlea iz glavne kućice za pretrage.

Dapače, Google je ponovo postao glavni alat za pretrage u SAD-u, Kanadi, Hong Kongu i Tajvanu. Sporazum koji su postigle dvije kompanije podsjeća na raniji koji je bio aktivan sve dok Mozilla i Google nisu postali konkurenti u svijetu preglednika interneta. Spomenuto rivalstvo je rezultiralo dogovorom s Yahooom koji je prije tri godine postao Firefoxov glavni pretraživač za 300 miliona dolara godišnje.

Novi vlasnik Yahooa Verizon nije presretan postizanjem dogovora između Mozille i Googlea. Glasnogovornik njihove nove poslovne jedinice Oath, pod kojom se nalazi i Yahoo, Charles Stewart izjavio je kako su s Mozillom imali ‘produktivan odnos’ od 2014. “Iznenađen sam ovakvom odlukom kojom je naš partner odlučio poći drugim putem. Trenutno smo u pregovorima koji se odnose na stavke ugovora o saradnji koji je bio potpisan na pet godina”, rekao je Stewart.

Novi posao s Mozillom Googleu će zasigurno pomoći u povećanju već ionako velikog udjela na tržištu pretraživača interneta. Googleova kućica za pretragu sada će se nalaziti na početnoj stranici Firefoxa čime će privući korisnike koji su do sada, upravo putem tog preglednika, informacije tražili preko Yahooa. Novi ugovor ima jednu zanimljivu stavku koja se neće baš svima svidjeti. U njemu, naime, stoji kako će Google isplaćivati naknadu partnerima koji im preusmjeravaju pretragu. Zasad nije poznato kolika će ona biti što će, vjerovatno, zabrinuti Googleove investitore.

 

Agencije/L.Đ

O autoru

Srodni članci