Google nastavlja s kupovinom velike količine zemljišta u EU

Google nastavlja s kupovinom velike količine zemljišta u EU

Google nastavlja ekspanziju na europskom tlu novom kupovinom zemljišta koje bi trebalo biti iskorišteno za podatkovni centar u bližoj ili daljoj budućnosti.

Ovaj put riječ je o površini od 70 hektara u nizozemskom Noord-Hollandu, a prethodila su joj kupljena zemljišta u Luksemburgu, Švedskoj i Danskoj te jedno u nizozemskom Eemshavenu.

U drugoj polovici ove godine Google će kupiti još zemljišta diljem Europe kako bi se pripremio za budućnost. Također, iako se nagađa da će zemljišta biti iskorištena za podatkovne centre, iz Googleove matične kompanije Alphabet to nisu željeli potvrditi već navode da će obavijestiti javnost na vrijeme o planovima vezanima za zemljište.

I dok je to nepoznanica, zna se da je podatkovni centar u Eemshavenu koštao 682 miliona američkih dolara te da će u Noord-Hollandu uslijediti investicija od otprilike stotinu miliona dolara manje. Uz sve to, širit će se postojeći podatkovni centar u Belgiji, ali ne navodi se hoće li to biti ove ili sljedeće godine, niti koliko će sve skupa koštati.

Ne čudi ovakav posao s obzirom na Googleovo širenje cloud ponude pa samim time i poslovanja po tom pitanju u cijelosti. Primjerice, samo u prvom kvartalu ove godine kompanija je investirala na tom području vrtoglavih 7,7 milijardi dolara, a posebni interes su umjetna inteligencija, kao i ulaganja u infrastrukturu namijenjenu pohrani i baratanju podacima. Dakle, podatkovni centri su u fokusu Googlea, kao i konkurentskih mu kompanija kao Amazon, Microsoft ili Facebook…

Zahvaljujući tim ulaganjima Google Assistant napokon će se početi oslanjati na cloud u većoj mjeri, što će podići razinu samog učenja tog digitaknog asistenta i samim time ga učiniti boljim proizvodom. Nadalje, vjeruje se i da će u bližoj budućnosti postojeća infrastruktura koju ima Google biti udvostručena.

 

www.ictbusiness.info

O autoru

Srodni članci