Franak i jen ojačali prema dolaru

Franak i jen ojačali prema dolaru

Švicarski franak i japanski jen danas su ojačali prema dolaru na međunarodnim tržištima u opreznom trgovanju nakon novih izjava američkog predsjednika, a euro je prema franku pao na najniže nivoe u dva mjeseca zbog fokusa na situaciju u Italiji.

Američka valuta je oslabila prema švicarskoj pritom za 0,3 posto, a prema japanskoj za 0,6 posto nakon što je sudionike tržišta na veći oprez nagnala najnovija izjava predsjednika Donalda Trumpa kako nije zadovoljan u vezi sa najnovijim trgovinskim razgovorima između SAD-a i Kine, čime je prigušio optimizam ulagača u vezi sa napretkom u trgovinskim pregovorima s Kinom.

Euro je prema franku oslabio za 0,3 posto, na 1,1616 franaka za euro, najniže nivoe od 23. marta. Deprecijacijske pritiske na euro dodatno izazivaju politički rizici u Italiji, a vjerovatnost dolaska na vlast koalicijske vlade Pokreta 5 zvijezda i Lige podigla je od početka maja prinose na 10-godišnje italijanske državne obveznice za gotovo 0,60 postotnih bodova, od čega većinu u proteklih sedam dana.

Euro je jutros oslabio i prema dolaru, na 1,1781 dolara. Europsku valutu je pogodila objava slabih vijesti iz ekonomije eurozone gdje je, prema podacima londonske istraživačke kompanije Markit, u maju zabilježen najslabiji tempo rasta aktivnosti u proizvodnom i uslužnom sektoru u posljednjih 18 mjeseci, pa je euro nakratko pao na nove najniže nivoe prema dolaru u posljednjih šest mjeseci.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke prema drugih šest najznačajnijih svjetskih valuta, porastao je u takvim okolnostima za 0,2 posto, na 93,76 bodova.

Trumpove izjave u vezi sa američko-kineskim trgovinskim razgovorima u utorak su izazvale pad cijena dionica, a jačanje japanskog jena, koji postaje investitorima privlačniji za ulaganja u vrijeme tržišnih previranja, izazvanim većim neizvjesnostima na političkom i ekonomskom planu.

Za nove smjernice ulagači će pratiti objavu zapisnika s posljednje sjednice američke centralne banke na kojoj nisu mijenjane kamatne stope, a očekuju daljnje smjernice u vezi sa kretanjem inflacije i tempa podizanja kamatnih stopa u SAD-u.

seebiz.eu

O autoru

Srodni članci