Fabrika duhana Sarajevo “opozvala” vlastite dionice

Fabrika duhana Sarajevo “opozvala” vlastite dionice

Fabrika duhana Sarajevo je saopštila da je „opozvala“ vlastite dionice čime je smanjen kapital ove kompanije.

“Smanjenje kapitala opozivom vlastitih dionica emitenta FABRIKA DUHANA SARAJEVO D.D. SARAJEVO (simbol FDSSR); osnovni kapital navedenog emitenta je podijeljen na 1.165.821 dionicu, nominalne vrijednosti 100 KM”, navodi se u kratkom obavještenju FDS-a koji je objavljen na stranici Sarajevske berze.

Ne navodi se razlog zbog čega je došlo do opoziva ovih dionica. Prije „opoziva“, kapital FDS-a se sastojao od ukupno 1.281.712 dionice, dok je sam FDS imao oko 9 posto vlastitih dionica. Najveći dioničar je bio CID Adriatic Investments GmbH sa 78,7 posto dionica, navodi BiznisInfo.ba.

Smanjenjem ukupnog broja dionica, udio CID Adriatic Investments GmbH je skočio na 86,54 posto.

Inače, FDS je počeo kupovati vlastite dionice krajem prošle godine i na to je potrošio više miliona KM. Kupac se najprije pojavljivao preko skrbničkog računa, da bi se naknadno otkrilo da se iza tog računa krije sam FDS.

S obzirom na to da je FDS došao do oko 115 hiljada vlastitih dionica, a da se cijena kretala od 80 do 100 KM po dionici, ispada da su ove dionice plaćene desetak miliona maraka.

Njihova trenutna tržišna vrijednost je oko 11,5 miliona KM, jer je tržišna vrijednost dionice trenutno 100 KM.

Biznisinfo.ba navodi da je FDS početkom ove godine donio odluku o osnivanju nove kompanije – FDS d.o.o. kako bi na nju bio prenesen duhanski biznis.

radiosarajevo.ba

O autoru

Srodni članci