Europske berze: Ulagači oprezni, cijene blago porasle

Europske berze: Ulagači oprezni, cijene blago porasle

Na europskim berzama u utorak ujutro se trguje oprezno jer će ove sedmice biti objavljeni podaci o inflaciji u SAD-u koji bi mogli osjetno utjecati na smjer indeksa, dok podršku tržištima pruža oporavak Wall Streeta.

STOXX 600 indeks vodećih europskih dionica je bio oko 09:45 sati u plusu 0,1 posto, ojačavši drugi dan zaredom.

Londonski FTSE indeks je bio oko 09:45 sati na dobitku za 0,05 posto, na 7.181 bodu, dok je frankfurtski DAX oslabio za 0,15 posto, na 12.262 boda, a pariski CAC za 0,10 posto, na 5.133 boda.

Kao i druga svjetska tržišta, europske berze postupno nadoknađuju prošlosedmične gubitke, izazvane strahovanjem ulagača od rasta inflacije i kamatnih stopa.

Podršku tržištima pruža jučerašnji rast Wall Streeta drugi dan zaredom, što ukazuje na oporavak najveće svjetske berze od najvećeg sedmičnog gubitka u posljednje dvije godine.

No, ulagači su oprezni jer se tržišta još nisu sasvim stabilizovala od prošlosedmičnih potresa i jer će ove sedmice biti objavljeni podaci o inflaciji u SAD-u.

Brži rast potrošačkih cijena bi mogao navesti američku centralnu banku na ubrzanje tempa povećanja kamata.

Podršku tržištima pruža i oporavak cijena nafte, nakon što su prošle sedmice potonule za više od 8,5 posto i zaronile najniže od decembra prošle godine. Cijena barela na londonskom tržištu ojačala je jutros za 0,55 posto, na 62,95 dolara.

I na većini azijskih berzi cijene su dionica jutros porasle, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica oko 9,45 sati bio u plusu 1,1 posto, ojačavši drugi dan zaredom.

Na Tokijskoj je berzi, Nikkei indeks oslabio za 0,7 posto, na 21.244 boda.

bankar.me/V.P.

O autoru

Srodni članci