Euro ojačao nakon dobrih ekonomskih podataka iz eurozone

Euro ojačao nakon dobrih ekonomskih podataka iz eurozone

Euro je ojačao u utorak na najviši nivo u posljednjih sedam dana prema dolaru pod utjecajem novih poticajnih vijesti iz ekonomije eurozone, dok su dolar blago pritisnule dobitionosne prodaje.

Euro je u takvim okolnostima prema dolaru ojačao za gotovo 0,4 posto, na 1,1789 dolara, najviši nivo od 2. novembra. Blagi vjetar u leđa stigao mu je iz Europske centralne banke (ECB), od dužnosnice Sabine Lautenschlaeger, koja se zalaže da se od 2018. godine postupno počne privoditi kraju program kupovine imovine.

Uspon zajedničke europske valute od početka godine posljednjih dana je posustao zbog ojačalih zabrinutosti na političkom planu, ponajprije povezanih s krizom u Kataloniji. U takvim okolnostima u posljednjih mjesec dana euro je prema dolaru oslabio za više od tri posto.

“Izjave ECB-ove dužnosnice se, također, čine poticajnima za euro, no političke zabrinutosti su prigušile njegov uspon, pa će nastavak političkih neizvjesnosti vrlo vjerovatno ograničiti svaki oporavak eura u skorije vrijeme”, kazao je Stephen Innes, valutni trgovac iz kompanije OANDA.

Poboljšanoj atmosferi spram eura pridonijeli su novi podaci iz njemačke ekonomije, prije svega oni o industrijskoj proizvodnji, koji u augustu pokazuju njezin najveći mjesečni skok u više od šest godina.

Dolarov indeks, koji mjeri vrijednost američke prema ostalih šest najznačajnijih svjetskih valuta, skliznuo je za 0,2 posto, na 93,47 bodova, pod utjecajem dobitonosnih prodaja na koje su se ulagači odlučili kako bi izvukli određeni profit iz njegova uspona u posljednje vrijeme.

Time se, ipak, i dalje drži nedaleko najviših nivoa u 10 sedmica, od 94,267 bodova, koje je nakratko dosegao u petak pod utjecajem najnovijeg podatka o rastu plaća, koji je osjetno snažniji nego što se očekivalo. Takva vijest je dodatno podržala očekivanja da će američka centralna banka ponovno podići kamatne stope do kraja godine, što bi bio treći put od početka ciklusa rasta kamatnih stopa u SAD-u.

Agencije/V.P.

O autoru

Novinar portala

Srodni članci