Euro na najnižim nivoima u posljednja četiri mjeseca

Euro na najnižim nivoima u posljednja četiri mjeseca

Kurs eura u utorak je na međunarodnim tržištima zapeo nedaleko najnižih nivoa u četiri mjeseca prema dolaru nakon podataka o slabijem od očekivanja rasta njemačke ekonomije, dok je oporavku dolara pomoglo novo jačanje prinosa na američke državne obveznice.

Cijena eura je porasla jutros za blagih 0,1 posto, na 1,1932 dolara, što je nedaleko najnižih nivoa u četiri mjeseca. Drži se tako ispod najvišeg nivoa od 3. maja, od 1,1996 dolara, koju je nakratko dosegla u trgovanju u ponedjeljak.

Na sličnom dobitku jutros je bio i dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke prema drugih šest najznačajnijih svjetskih valuta, na 92,646 bodova. Time je odskočio s najnižih nivoa od početka maja, od 92,243 boda, na koje je pao u jučerašnjem trgovanju.

Pritom se kurs dolara prema jenu primakao najvišim nivoima u 3,5 mjeseca, dok se kretanje kursa ostalih najznačajnijih svjetskih valuta zadržalo unutar uskog raspona.

Najnoviji podaci iz njemačke ekonomije slabiji su od očekivanja, a pokazali su da je njegov rast usporio u prvom tromjesečju na 0,3 posto u odnosu na posljednje lanjsko tromjesečje i to zbog usporavanja trgovine. Analitičari smatraju da je riječ o privremenoj pojavi i da će najveća europska ekonomija opet dobiti na zamahu.

A najnoviji poticaj oporavku dolara pružio je rast prinosa na 10-godišnje američke obveznica, na oko 3,02 posto, a jačanju prinosa pomogle su naznake popuštanja trgovinskih napetosti između SAD-a i Kine.

seebiz.eu

O autoru

Srodni članci