Euro i dolar stabilni; oprezna trgovina nakon napada na Siriju

Euro i dolar stabilni; oprezna trgovina nakon napada na Siriju

U opreznoj trgovini nakon napada američkih i savezničkih snaga na Siriju, u ponedjeljak su se kursevi eura i dolara, kao i većine drugih valuta, zadržali unutar uhodanih raspona trgovanja.

Euro je tako novu sedmicu započeo kursom oko 1,23 dolara, na nivoima na kojima se kretao veći dio prošle sedmice. Američka valuta se, također, i prema japanskoj zadržala oko nivoa sa zatvaranja u petak pa se njome trgovalo po 107,35 jena, prenosi seebiz.eu.

U takvoj atmosferi dolarov indeks, koji mjeri vrijednost američke valute prema ostalih šest najznačajnijih svjetskih valuta, jutros je ostao više-manje nepromijenjen u odnosu na zatvaranje u petak, na 89,75 bodova. Od početka mjeseca je oslabio za 0,3 posto čime je njegov gubitak u ovoj godini dosegao 2 ,5 posto.

Kretanje kursa dolara posljednjih mjeseci bilo je usko povezano s promjenama raspoloženja ulagača spram rizičnijih investicija, unatoč tome što su mu u prilog išle razlike u kamatnim stopama i najveći jaz između prinosa na 2-godišnje američke i njemačke obveznice u posljednja gotovo tri desetljeća.

Slabljenje dolara uglavnom se vremenski poklopilo s jačanjem potražnje za rizičnijom imovinom i obrnuto, a napadi na Siriju samo su istakli takve trendove.

Premda japanski jen obično postaje privlačniji ulagačima u vremenima političke napetosti i tržišnih previranja jer ga ulagači smatraju utočištem za svoj kapital u takvim vremenima, dolar je ipak neznatno oslabio prema jenu.

“Reakcija na valutnim tržištima bila je ograničena jer je američki predsjednik Donald Trump unaprijed izvijestio o mogućem udaru na Siriju, pa su ulagači time dobili dovoljno vremena da se pripreme za takav slučaj”, kazao je Yukio Ishizuki, viši valutni analitičar u Daiwa Securitiesu.

O autoru

Srodni članci