Euro blago ojačao, trgovci ponovo pokazuju apetit za rizikom

Euro blago ojačao, trgovci ponovo pokazuju apetit za rizikom

Euro je u četvrtak blago ojačao prema dolaru na međunarodnim deviznim tržištima, budući da su trgovci ponovo pokazali veći apetit za rizičnijom imovinom nakon objave informacije o američkom pozivu kineskom ministarstvu trgovine na razgovore u Washington.

Euro je prema dolaru ojačao za 0,2 posto i njime se trgovalo po 1,1367 dolara.

Američka valuta je bila u blagom plusu prema jenu, od 0,1 posto, dosegnuvši 110,84 jena.

Dolarov indeks je prema korpi ostalih šest ključnih svjetskih valuta bio na identičnom postotnom gubitku, kliznuvši na 96,613 bodova.

Trgovce je danas ohrabila objava kineskog ministarstva trgovine da su primili poziv SAD-a na razgovore koje bi trebao voditi zamjenik ministarstva finansija za međunarodne poslove David Malpass.

“Tržište podržava vijest da će Kina i SAD ponovo početi razgovarati”, konstatira Thu Lan Hguyen iz njemačkog Commerzbanka.

Kineski juan je slabio proteklih mjeseci zbog bojazni da će trgovinski sukob sa SAD-om naškoditi kineskoj ekonomiji. Danas je juan pod utjecajem vijesti o posjeti SAD-u poskočio prema dolaru 0,7 posto, na 6,9005 juana za dolar.

Oporavila se i turska lira, ojačavši oko tri posto prema dolaru, na 5,7923 lire za dolar, uoči sastanka ministra finansija Berata Albayraka s međunarodnim investitorima koji bi trebao stišati njihovu zabrinutost za tursku ekonomiju. Oporavak lire se odrazio i na valute drugih valuta velikih ekonomija u nastajanju, uključujući južnoafrički rand, meksički pesos i rusku rublju.

Analitičarka Commerzbanka upozorava pritom da valutna kriza u Turskoj još nije završena budući da se vlasti još nisu pozabavile njezinim glavnim uzrocima. Stoga su analitičari i dalje oprezni u procjeni izgleda za tržišta, posebno ona izvan SAD-a koja su se pokazala ranjivima na svaki znak nervoze. Simon Derrick iz BNY Melona naglašava također “sve očitiji raskorak između američkih tržišta i onih u drugim dijelovima svijeta”, kada se uzmu u obzir trendovi na američkim tržištima dionica i kretanje dolara u ovoj godini.

“Prijeti opasnost da prividni mir na američkim tržištima možda navodi ulagače u SAD-u na pogrešne procjene kada su u pitanju moguće oscilacije na globalnim tržitima u idućim mjesecima” upozorava Derrick.

Među ostalim valutama izdvajala se norveška kruna, koja je blago oslabila prema euru nakon što je norveška centralna banka zadržala ključne kamatne stope na važećem nivou, potvrđivši ujedno da ih namjerava podići u septembru.

Agencije/A.Š.

O autoru

Srodni članci