EU za budžet 2018. odobrila 160,1 milijardu eura

EU za budžet 2018. odobrila 160,1 milijardu eura

EP je u budžetu za sljedeću godinu osigurao bolju podršku za nezaposlene, posebno mlade, te dodatna sredstva za potporu malom i srednjem poduzetništvu, za istraživanje i program Erasmus+.

Budžet iznosi 160,1 milijardu eura u preuzetim obavezama i 144,7 milijardi eura u odobrenim sredstvima za plaćanje.

Mladi, zapošljavanje i rast

Parlament je bio protiv odluke Vijeća da se sreže 750 miliona eura u području „rasta i zapošljavanja” te je osigurao povećanje sredstava za “Inicijativu za zapošljavanje mladih” u iznosu od 116,7 miliona eura u preuzetim obavezama, čime se povećao ukupni iznos Inicijative na 350 miliona eura kako bi se pomoglo mladim ljudima koji očajnički traže posao. Nadalje, zastupnici su uspjeli osigurati nove resurse za programe koje smatraju ključnim kod poticanja rasta i zapošljavanja – Horizon 2020 (istraživački programi, povećanje od 110 miliona eura) Erasmus+ (dodatnih 24 miliona eura ) i COSME (podrška malom i srednjem poduzetništvu, povećanje za 15 miliona eura).

Poljoprivreda i zaštita klime

Dodatnih 34 miliona eura osigurano je za podršku mladim poljoprivrednicima radi smanjenja nezaposlenosti mladih u ruralnim područjima. Također, povećana su sredstva za podršku poljoprivrednim praksama koje pogoduju klimi i okolišu, i to za 95 miliona eura.

Rashodi u godišnjem budžetu EU-a dijele se na obaveze i plaćanja

S obzirom na potrebu za upravljanjem višegodišnjim aktivnostima (npr. finansiranje istraživačkog projekta u trajanju od 2-3 godine), budžet EU-a razlikuje preuzete obaveze (puni naziv: „odobrena sredstva za preuzete obaveze”) koje obuhvataju ukupni trošak pravnih obaveza – ugovori, sporazumi i odluke o dodjeli bespovratnih sredstava – koje se mogu potpisati u određenoj finansijskoj godini, te sredstva plaćanja (puni naziv glasi „odobrena sredstva za plaćanja”) koje obuhvataju rashode koji dospijevaju u tekućoj godini, a koji proizlaze iz pravnih obaveza koje su preuzete u tekućoj godini i/ili prethodnih godina.

 

 

L.Đ

O autoru

Srodni članci