EU tržišta – otvaranje: Zbog političkih napetosti indeksi na putu najvećeg sedmičnog pada u 2017.

EU tržišta – otvaranje: Zbog političkih napetosti indeksi na putu najvećeg sedmičnog pada u 2017.

Na europskim berzama u četvrtak prijepodne najvažniji indeksi su bili u blagom minusu, dok investitori prate razvoj situacije između SAD-a i Sjeverne Koreje, a čekaju i objavu finansijskih izvještaja nekolicine kompanija.

Paneuropski Stoxx 600 indeks je oko 09:30 sati bio u minusu za 0,2 posto. Istovremeno, londonski Ftse je pao za 0,7 posto, na 7.445 bodova, frankfurtski DAX za 0,08 posto, na 12.144 boda, a pariski CAC za 0,16 posto na 5.137 bodova.

Geopolitičke napetosti i dalje su u fokusu investitora nakon što je Sjeverna Koreja odbacila ranije izjave američkog predsjednika Donalda Trumpa kao “gomilu gluposti” te najavila da će izrada planova za napad raketama nedaleko od Guama, gdje SAD ima vojnu bazu, biti završena do sredine augusta.

Najveći dobitnik su dionice belgijske biotehnološke kompanije Galapagos, sa skokom cijene za više od 15 posto, nakon što je ostvarila uspjeh u istraživanju učinka lijeka za plućnu fibrozu. Istovremeno, najviše su pale cijene dionica osiguravajuće kuće Aegona, za 8,3 posto te Coca Cole HBC, za 7,9 posto, nakon objave finansijskih izvještaja.

Za nove smjernice investitori čekaju objavu finansijskih izvještaja KBC grupe, Thyssenkruppa, Glencorea i Prudentiala.

Na Tokijskoj berzi Nikkei indeks se spustio za 0,1 posto, na 19.729 bodova.

Agencije/V.P.

O autoru

Srodni članci