Enker – renomirani primjerak iz bogate tešanjske poduzetničke riznice

Enker – renomirani primjerak iz bogate tešanjske poduzetničke riznice

Tešanjska kompanija je posebno poznata po svjećicama za sve motore sa unutarnjim sagorijevanjem. Proizvodni program sa više od 250 tipova svjećica pokriva sva europska, američka i japanska vozila, agregate, strojeve te brodske i vanbrodske motore.

Enker Tešanj – tvornica svjećica i tvorničke keramike osnovana je daleke 1974. godine u Tešnju kao “Bosna tvornica svjećica”. Izvozno je orijentisana, 93% svoje proizvodnje izvozi u 25 zemalja. Osnivač tvornice bio je Holding Energoinvest Sarajevo. Socijalistički period postojanja kompanije utemeljio je današnje poslovanje. Za razliku od mnogih drugih preduzeća koja su „rođena“ u ovom vremenskom intervalu Enker je uspio preživjeti političke i društvene turbulencije.

Poslije utemeljenja proizvodnja je pokrenuta po engleskoj licenci KLG. U početku su bili vrlo intenzivni kontakti tehničke i komercijalne prirode sa licencnom kompanijom.

U periodu koji će uslijediti nakon osnivanja Enker kreira vlastiti tehnički servis kroz sektor razvoja, tehnologije i kontrole te smanjuje ovisnost o davaocu licence.

Nakon što je tešanjska firma ovladala kompletnim procesom proizvodnje svjećica rodila se ideja o primjeni Al2O3 keramike i u druge grane industrije. Tako je osnovni keramički materijal primijenjen na alate za ekstrudiranje gline u ciglarskoj industriji, konuse za izvlačenje u žičarskoj industriji, letve za odvodnjavanje u papirnoj industriji, dizne za zavarivanje i pjeskarenje, elemente pumpi i druge proizvode.

Jedan od uspjeha ove kompanije je i usvajanje trećeg programa zapaljivača za gasna postrojenja. “Bosna tvornica svjećica” vremenom biva preimenovana u Enker čiji se naziv nije mijenjao do danas.

Novo državno uređenje u Bosni i Hercegovini donosi privatizaciju Enkera kojom preduzeće prelazi iz društvene u privatnu svojinu i nastavlja rad kao dioničarsko društvo Enker d.d.

Današnji proizvodni mozaik

Enker trenutno godišnje proizvodi i proda oko 15 miliona komada svjećica, 2 miliona zapaljivača i 200 tona različitih keramičkih pozicija.

140406028.3_xl-642x336

Tešanjska kompanija je posebno poznata po svjećicama za sve motore sa unutarnjim sagorijevanjem. Raskošni proizvodni program sa više od 250 tipova svjećica pokriva sva europska, američka i japanska vozila, agregate, strojeve te brodske i vanbrodske motore. Kapacitet tvornice je 16 miliona komada godišnje koji izvozom dolaze na svih pet svjetskih kontinenata. Kvalitet ove vrste proizvoda sažet je u sloganu „Enker svjećice omogućavaju siguran start i ugodnu vožnju!“

Pored svjećica proizvodni program obuhvata i zapaljivače za industrijska postrojenja i kućanske aparate koji koriste plin kao energent. Enker proizvodi i zapaljivače po specijalnim zahtjevima kupaca, na osnovu priloženih uzoraka ili tehničke dokumentacije s operativnim i ostalim potrebnim parametrima (radni pritisak i temperatura, voltaža, nivo vlažnosti i prisustvo ostalih abrazivnih medija, dimenzije i dr.).

Tvornica nudi i aluminij-oksidnu keramiku čiji su proizvodi zbog svojih odličnih karakteristika našli vrlo široku primjenu u svim oblastima poput:

  • industrije žice i kablova,
  • tekstilne industrije,
  • industrije zavarivanja i
  • oblaganja mašinskih dijelova izloženih brzom trošenju usljed habanja ili hemijskih utjecaja.

Enker posjeduje certifikat ISO – 9001:2000, a ranije je stekao ISO 9001:1994 kojeg ima više od 10 godina. Poslovna filozofija Enkera je orijentacija prema kupcu, odnosno proizvodi moraju imati kvalitet kakav kupac zahtijeva.

O autoru

Srodni članci