EBRD će nastaviti da ulaže milijardu eura godišnje u zemlje Zapadnog Balkana

EBRD će nastaviti da ulaže milijardu eura godišnje u zemlje Zapadnog Balkana

Zemlje Zapadnog Balkana bi trebalo da poboljšaju povezanost izgradnjom transportnih veza, te da ojačaju regulatorni okvir kako bi privukle više investicija, izjavio je u utorak (5. septembra 2017. godine) zamjenik predsjednika Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) Pierre Heilbronn, prenosi Wisebroker.

On je za Reuters rekao da će EBRD nastaviti da investira oko 1 mlrd EUR godišnje u region koji uključuje Srbiju, BiH, Crnu Goru, Makedoniju i Albaniju – zemlje koje teže da pristupe Europskoj uniji.

Heilbronn je napomenuo da bi ove zemlje trebalo da se fokusiraju na to “kako da uklone prepreke između njihovih tržišta, koja su inače premala čak i za domaće investitore”.

“Sve što se tiče infrastrukturne povezanost, sve što je povezano sa vladavinom prava je veoma važno – rekao je on na marginama regionalnog političkog i ekonomskog foruma na Bledu. On je dodao da se EBRD fokusira prevashodno na investicije u obnovljive izvore energije i energetsku efikasnost koji bi mogli da obezbijede najveće uštede”, prenosi Wisebroker.

 

Agencije/L.Đ

O autoru

Srodni članci