Dva tehnološka diva bi mogla vrijediti više od bilion dolara

Dva tehnološka diva bi mogla vrijediti više od bilion dolara

Apple i Amazon ove godine imaju priliku postati prve kompanije u svijetu vrijedne više od bilion dolara. K tome, s 229 milijardi dolara prihoda Apple već sada zarađuje 12 posto više nego što vrijedi ekonomija Portugala ili Novog Zelanda. Zahvaljujući rastu cijene od 11 posto samo tokom ove godine, Apple se našao vrlo blizu čarobne granice tržišne kapitalizacije i prvi je kandidat za tu titulu.

Amazon ‘puše za vrat’
Cijenom dionice od 188,15 dolara postignutom u ponedjeljak, berzanska vrijednost Applea se zaustavila na 924,8 milijardi dolara. To znači da bi cijena vrijednosnice tog tehnološkog diva trebala porasti za još osam posto da bi dosegla kapitalizaciju od 13 znamenki. Naravno, nemoguće je predvidjeti kada će ta granica biti pređena. No, analitičari prema kretanju cijene u posljednjih godinu dana koja je ojačala za 24 posto procjenjuju da bi cijena od 204 dolara mogla biti dosegnuta u septembru.

No, vrlo brzo bi se Appleu u tom elitnom društvu mogao pridružiti internetski trgovac Amazon. Iako mu za to treba rast od još 29 posto, jer trenutno na berzi vrijedi znatno manjih 777 milijardi dolara, zbog dosadašnjeg eksplozivnog rasta cijene dionice Amazon kao druga najvrednija američka kompanija “puše za vratom” Appleu. Samo je u 2018. Amazonova dionica jurnula za 37 posto, a u posljednih godinu dana vrijednost joj je skočila za više od 67 posto.

Kako navodi Reuters, Amazonova dionica je trenutno “vruća roba” na Wall Streetu s obzirom na to da su ulagači spremni platiti 100 dolara za jedan dolara dobiti te kompanije. Za ilustraciju, mnogo profitabilniji Apple se trguje za 15 dolara na dolar dobiti. Trend tako rapidnog rasta cijene Amazona “hrane” poslovni rezultati koji su pokazali skok prihoda od 31 posto. Što se tiče Applea, investitori su mnogo očekivali od prodaje 1000 dolara vrijednog iPhonea X. Kako prodajni rezultati nisu u skladu s očekivanjima, ulagački fokus sada je na rekordnom programu povrata dobiti dioničarima kroz dividendu i otkup dionica.

Oprezni analitičari
Analitičari su relativno oprezni u procjenama mogu li Apple i Amazon ove godine preskočiti bilion dolara vrijednosti. Naime, prosječna ciljana cijena za Apple u idućih godinu dana je postavljena na 200 dolara što znači da bi kompanija vrijedila 983 milijarde dolara. Za Amazon se ciljana prosječna cijena kreće oko 1850 dolara, 15,5 posto iznad cijene postignute u ponedjeljak.

U tom slučaju tržišna kapitalizacija bi iznosila 898 milijardi dolara. Što se tiče ostalih tehnoloških divova, oni će vrijednost od bilion dolara postići nešto kasnije. Za Microsoft koji trenutno vrijedi 753 milijarde dolara procjenjuje se da će prijeći tu granicu početkom 2019. godine. Alphabet u taj klub neće ući prije 2020. s obzirom na sadašnju vrijednost od 766 milijardi dolara.

Agencije/A.Š.

O autoru

Srodni članci