Države s najvišim poreznim opterećenjem

Države s najvišim poreznim opterećenjem

Plaćanje poreza je realnost svake zemlje na svijetu, ali opterećenje nije u svakoj od njih jednako, što nam daje do znanja OECD u svom izvještaju za 2017. godinu.

Ispred svih je Danska s 45,9 posto udjela koji u BDP-u čini porez, što je očekivano jer se oduvijek o toj zemlji govori kao jednoj od najskupljih na svijetu. Samo, tamo je i životni standard na visokim nivoima pa se uspostavlja određena ravnoteža. Francuska je iznenađujuće na drugom mjestu s 45,3 posto i u njoj nije slučaj kao u Danskoj jer su uslovi za život nešto niži.

Švedska je, također, vrlo visoko, na trećem mjestu s 44,1 posto i to je, također, očekivano jer se oduvijek i ta zemlja na ovakvim listama nalazi pri samom vrhu. Zanimljivo, nema Norveške, Finske, a ni Islanda u ovom “odabranom društvu”.

Zato ima Grčke, koja se nalazi na četvrtom mjestu s 38,6 posto i primjer je zemlje s iznimnim poreznim opterećenjem koje ne prati dovoljno visok životni standard. Njemačka tih briga baš i nema, bez obzira na 37,6 posto udjela poreza u BDP-u, ali zato šesta Španija s 33,5 posto svakako ima.

Od europskih zemalja još je na sedmom mjestu Velika Britanija s 33,2 posto, a potom slijede neeuropske zemlje kao Kanada (31,7 posto), Japan (30,7 posto), Australija (28,2 posto), Južna Koreja (26,3 posto) i Sjedinjene Američke Države (25,5 posto). Također, treba znati da su podaci za Japan i Australiju iz 2016.

 

L.Đ

O autoru

Srodni članci