Drugi samit lidera Turske, Rusije i Irana bit će održan u Istanbulu

Drugi samit lidera Turske, Rusije i Irana bit će održan u Istanbulu

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan je obavio telefonski razgovor sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, a tokom razgovora je dogovoreno da naredni samit lidera Turske, Irana i Rusije bude održan u Istanbulu, javlja Anadolija. 

Prema informacijama izvora bliskih Uredu predsjednika Turske, Erdogan i Putin su razgovarali sa o posljednjim dešavanjima u Siriji, sa osvrtom na regije Afrin i Idlib.

Erdogan je Putina informisao o aktivnostima vezanim za operaciju “Maslinova grana”, koju turske snage sprovode na sjeveru Sirije.

Također, bilo je riječi i o samitu lidera Turske, Rusije i Irana održanomu ruskom Sočiju, te je dogovoreno da drugi samit lidera ovih zemalja bude održan u Istanbulu.

Predsjednici Turske i Rusije su se složili da će formiranje posmatračkih tačaka u zoni deskalacije sukoba u Idlibu imati pozitivan utjecaj na mirovni proces u Siriji. Tokom razogovora je razmijenjeno mišljenje o procesu u Astani.

U vezi sa humanitarnom krizom u Istočnoj Guti, lideri su potvrdili da su odlučni za saradnju i kooridinaciju kada je riječ o sirijskom pitanju.

Agencije/L.Đ

O autoru

Srodni članci