Dolar u padu nakon najave nove runde pregovora između Trumpa i Kine

Dolar u padu nakon najave nove runde pregovora između Trumpa i Kine

Na svjetskim valutnim tržištima vrijednost dolara je pala prema korpi valuta prošle sedmice zbog smanjenih trgovinskih napetosti između SAD-a i Kine, ali i slabije nego što se očekivalo inflacije u SAD-u.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, oslabio je prošle sedmice za 0,5 posto, na 94,92 boda.

Pritom je kurs američke valute prema japanskoj skočio za 0,9 posto, na 112,05 jena.

U odnosu na europsku valutu dolar je oslabio, pa je cijena eura porasla za 0,6 posto, na 1,1625 dolara, nedaleko najviših nivoa u dvije sedmice.

Na početku prošle sedmice na tržištima je vladao oprez zbog trgovinskih tenzija između SAD-a i Kine jer se čekala odluka predsjednika SAD-a Donald Trumpa o uvođenju carina na uvoz daljnjih 200 milijardi dolara kineskih proizvoda.

No, kada je objavljeno da je Washington predložio, a Peking prihvatio novu rundu pregovora, dolar je oslabio. Zbog smanjenih trgovinskih napetosti, ulagači su, naime, manje kupovali valute koje se smatraju sigurnijim utočištem u nesigurna vremena.

Sklonost ulagača prema tim valutama je splasnula i zbog toga što se oporavila turska lira, nakon što je turska centralna banka dramatično povećala ključne kamatne stope.

Investitori su pozdravili odluku centralne banke o povećanju ključne kamatne stope na 24 posto kako bi vratila poljuljano povjerenje ulagača u liru. Takva vijest je podstakla oporavak valuta ekonomija u nastajanju, poput južnoafričkog randa i meksičkog pezosa.

Turska lira je samo u jednom danu prema dolaru skočila za više od četiri posto.

Osim toga, dolar se našao pod pritiskom zbog slabije nego što se očekivalo inflacije u SAD-u, koja je u augustu iznosila svega 0,2 posto na mjesečnom nivou, pokazali su najnoviji podaci.

Zbog toga su splasnule špekulacije o ubrzanju tempa povećanja kamata američke centralne banke.

FED se sprema ovog mjeseca ponovo podići kamatne stope za 0,25 postotnih bodova, treći put od početka godine, no pitanje je hoće li to učiniti još koji put do kraja godine.

S druge strane, čelnici Europske centralne banke (ECB) u četvrtak su na redovnoj sjednici potvrdili važeće kamatne stope i plan o zaključenju programa kupovine imovine krajem godine.

Poticaj euru je dao predsjednik ECB-a Mario Draghi kazavši kako je banka fokusirana na zdrave temelje ekonomije, uključujući snažan rast zaposlenosti i rast plaća.

seebiz.eu

O autoru

Srodni članci