Dolar stabilan, u fokusu zapisnik s posljednje sjednice ECB-a

Dolar stabilan, u fokusu zapisnik s posljednje sjednice ECB-a

Dolar je u četvrtak blago ojačao na međunarodnim tržištima prema najvažnijim svjetskim valutama, a ulagači čekaju objavu zapisnika s posljednje sjednice Europske centralne banke (ECB) koji bi im mogao ponuditi daljnje smjernice.

Dolarov indeks, koji mjeri vrijednost američke prema drugih šest najvažnijih svjetskih valuta, jutros je u takvoj atmosferi bio u plusu blagih 0,1 posto, na 93,50 bodova.

Američka valuta je ostala više-manje nepromijenjena prema japanskoj u poređenju s prethodnim zatvaranjem, na 112,66 jena.

Eurom se u takvim okolnostima jutros trgovalo po 1,1773 dolara, nedaleko najnižeg nivoa u šest sedmica od 1,1695 dolara, na koji se spustio ranije ove sedmice.

U fokusu tržišta će biti objava zapisnika s septembarske sjednice ECB-a, koja će vjerovatno biti ključni događaj danas na valutnim tržištima. Na posljednjoj sjednici iz ECB-a signalizirano je da bi mogli u ovom mjesecu najaviti plan o postupnom okončanju ciklusa vrlo popustljive monetarne politike, ali da ne misle žuriti s njegovim završetkom, podsjeća Reuters.

Centralna monetarna vlast u eurozoni na sjednici je, također, spomenula potencijalne negativne efekte snažnog eura, pa će tržišta pomno iščitavati zapisnik kako bi stekli bolji uvid o čemu se raspravljalo vezano za snažnu valutu.

Po riječima valutnog analitičara banke ING Viraja Patela, i najmanja napomena o razgovorima vođenim u smjeru prihvaćanja snažnijeg eura u određenim uslovima na makroekonomskom planu, euru bi mogla pružiti veliku podršku.

Među najnovijim pokazateljima iz američke ekonomije koji su pružili podršku dolaru izdvaja se onaj o aktivnostima uslužnog sektora. Aktivnosti u tom ključnom sektoru privrede u septembar su najbrže rasle u posljednjih 12 godina.

Nadalje, podršku dolaru pruža i daljnji rast prinosa na američke državne obveznice. Na referentne 10-godišnje američke državne obveznice u proteklih mjesec dana prinosi su porasli za gotovo 0,30 postotnih bodova, na 2,34 posto.

Agencije/V.P.

O autoru

Srodni članci