Dolar ojačao, u SAD-u jačaju inflacijski pritisci

Dolar ojačao, u SAD-u jačaju inflacijski pritisci

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na šest najvažnijih svjetskih valuta, prošle sedmice je porastao za 0,8 posto, na 94,74 boda, nedaleko najvišeg nivoa u dvije sedmice.

Na svjetskim valutnim tržištima vrijednost dolara je prema korpi valuta prošle sedmice znatno porasla jer su u SAD-u ojačali inflacijski pritisci, pa su ponovo oživjele špekulacije da bi FED do kraja godine mogao povećati kamate još u dva navrata.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na šest najvažnijih svjetskih valuta, prošle sedmice je porastao za 0,8 posto, na 94,74 boda, nedaleko najvišeg nivoa u dvije sedmice.

Pritom je cijena američke valute prema japanskoj skočila za 1,7 posto, na 112,35 jena.
Dolar je ojačao i u odnosu na europsku valutu, pa je kurs eura pao za 0,5 posto, na 1,1685 dolara.

Uspon dolara se zahvaljuje podacima o proizvođačkim i potrošačkim cijenama u SAD-u koji pokazuju da inflacijski pritisci jačaju, što bi američku centralnu banku moglo navesti da ove godine ukupno podigne kamatne stope čak u četiri navrata. Od početka godine FED je već u dva navrata povećao ključne kamatne stope za 0,25 postotnih bodova, a procjenjuje se da postoji više od 70 posto izgleda da će kamate povećati i u septembru.

A nakon novih naznaka jačanja inflacije, ponovo se špekulira da će FED na kraju godine još jednom povećati cijenu novca. To je ojačalo stajališta o produbljivanju jaza u monetarnim politikama između FED-a i drugih centralnih banaka u svijetu, smatra Piotr Matys, valutni analitičar u Rabobanku.

“Najnoviji podaci o inflaciji potvrđuje da će FED ostati daleko ispred drugih centralnih banaka. Mišljenja smo da dolar ima potencijala za nastavak svoga uspona”, kaže Matys. Tim više što je sve izglednije da će FED i u idućim godinama nastaviti s povećanjem kamata, s obzirom na rast američke ekonomije. U petak je predsjednik FED-a Jerome Powell kazao da vjeruje da je ekonomija dobro pozicionirana i da bi posljednji vladini porezni i planovi o potrošnji mogli poticati rast ekonomije možda i tri godine.

S druge strane, euro je oslabio nakon što je objavljen zapisnik s posljednje sjednice Europske centralne banke (ECB), koji je pokazao da su dužnosnici banke skloniji labavoj monetarnoj politici i da je dalek put do normalizacije monetarne politike u eurozoni.

Uz to, ulagači su krajem sedmice bili skloniji rizičnijim investicijama jer su donekle popustile napetosti na američko-kineskom trgovinskom planu nakon poruka iz Washingtona da bi mogao uvesti nove carine na uvoz kineskih proizvoda, ali i da mogao pokrenuti nove trgovinske pregovore s Pekingom.

Od početka maja Kina i SAD su održale nekoliko krugova pregovora u kojima SAD pokušava smanjiti svoj trgovinski deficit s Kinom od 375 milijardi dolara, no bez rezultata. U takvoj atmosferi  jen, valuta-utočište u nestabilnim vremenima, pao je na nove najniže nivoe u šest mjeseci, pa se dolarom trgovalo i po 112,75 jena. Pojedini analitičari smatraju i to da trgovinske tenzije između SAD-a i Kine idu u korist američkoj valuti. „Zabrinutosti o trgovinskom ratu jačaju negativne rizike po globalni rast. To bi moglo pozitivno utjecati na dolar, a pritisnuti druge valute”, kaže Paresh Upadhyaya, valutni strateg u kompaniji Amundi Pioneer Investments.

seebiz.eu

O autoru

Srodni članci