Dolar kao globalna valuta polako nestaje

Dolar kao globalna valuta polako nestaje

Ministar vanjskih poslova Rusije Sergej Lavrov rekao je danas da nove američke sankcije protiv Ankare i Moskve predstavljaju nelegitimnu politiku i način da SAD pribave nepoštenu konkurentsku prednost u globalnoj trgovini.

“Sankcije su nezakonite, one potkopavaju sve principe globalne trgovine i principe odobrene odlukama UN, prema kojima su nezakonite jednostrane mjere ekonomskog pritiska”, naveo je Lavrov.

On je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa turskim kolegom Mevlutom Čavušogluom u Ankari rekao da se uloga dolara kao globalne valute polako gubi i da Rusija već istražuje načine korištenja svoje nacionalne valute u bilateralnim trgovinskim sporazumima sa Turskom i drugim zemljama.

“Prekomjerna upotreba dolara će natjerati druge zemlje da počnu da trguju u nacionalnim valutama”, istakao je Lavrov, dodajući da predsjednici Rusije i Turske već nekoliko godina pregovaraju o upotrebi nacionalnih valuta u uzajamnim trgovinskim odnosima.

On je naveo da se sličan proces već odvija između Rusije i Irana, kao i Kine.

Kremlj je jučer saopštio da Rusija podržava bilateralnu trgovinu sa svim zemljama u njihovim nacionalnim valutama, radije nego sa dolarom, ali da je za tu ideju potreban dodatni rad prije nego što zaživi.

Agencije/A.Š.

O autoru

Srodni članci