Dolar blizu najviših nivoa u deset sedmica prema korpi valuta

Dolar blizu najviših nivoa u deset sedmica prema korpi valuta

Dolar se u ponedjeljak na međunarodnim tržištima zadržao nedaleko najviših nivoa u posljednjih deset sedmica prema korpi najvažnijih svjetskih valuta, a trgovanje je bilo mirno zbog praznika u mnogim zemljama, uključujući i Sjedinjene Države.

Dolarov indeks, koji mjeri vrijednost američke prema ostalih šest najznačajnijih svjetskih valuta, jutros je iznosio 93,789 bodova, vrlo blizu nivoa na zatvaranju trgovanja u petak, i drži se nedaleko 94,267 bodova, najvišeg nivoa od kraja jula.

Pritom je kurs američke valute prema japanskoj ostao više-manje nepromijenjen, na 112,68 jena.

Eurom se u takvoj atmosferi trgovalo po uglavnom nepromijenjenom kursu u poređenju sa zatvaranjem trgovanja u petak, po 1,1726 dolara. Zadržao se time iznad najnižih nivoa od sredine augusta, od 1,1669 dolara, na koje je u jednom trenutku skliznuo u petak.

Aktivnost na tržištima je bila prigušena jer su danas zbog praznika u Sjedinjenim Državama, Japanu i Južnoj Koreji tržišta bila zatvorena za trgovanje.

Ulagači su još bili pod dojmom najnovijih vijesti s američkog tržišta rada koji su u petak pokazali pad broja zaposlenih u septembru. Riječ je o prvom padu broja zaposlenih u SAD-u u posljednjih sedam godina, koji je po ocjeni ulagača privremen i povezan s posljedicama razornih uragana Harveya i Irme, pa su fokus usmjerili najsnažnijem skoku plaća od decembra u SAD-u.

Podaci o plaćama, objavljeni u petak u sklopu izvještaja američkog ministarstva rada, podržali su očekivanja ulagača da će američka centralna banka vjerovatno podići kamatne stope u decembru, a ponovno i nakon toga.

“Kada je riječ o plaćama, one nisu nešto što čas skoči pa se onda opet smanji. Stoga bi ovo mogao biti početak solidnog rasta plaća, koji je potreban američkoj ekonomiji”, kazao je analitičar CMC Marketsa David Madden.

Agencije/V.P.

O autoru

Srodni članci