Otkrivamo tajne usješnih biznisa!

  Delegacija MMF-a posjetila BH K CIGRE, razgovarano o reformi energetskog sektora


  Delegacija Mmf-A Posjetila Bh K Cigre, Razgovarano O Reformi Energetskog Sektora

  Delegacija Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) koju je predvodila  šefica Misije MMF-a za BiH Alina Iancu, u okviru posjete Bosni i Hercegovini, posjetila je u srijedu Bosanskohercegovački komitet Međunarodnog vijeća za velike električne sisteme (BH K CIGRE) gdje su sa predsjednikom tog komiteta Edhemom Bičakčićem razgovarali o reformi energetskog sektora.

  Posebna pažnja posvećena je dekarbonizaciji energetskog sektora, energetskoj sigurnosti, cijenama električne energije  i zakonodavnom okviru u Bosni i Hercegovini, a sastanku je prisustvovao i Andrew Jewell, rezidentni predstavnik Međunarodnog monetarnog fonda u BiH.

  Jedno od rješenja za koja se zalaže struka, kako navode iz BH K CIGRE, jeste smanjenje administrativnih procedura  kako plan tranzicije energetskog sektora u BiH ne bi došao u pitanje. Elektroprivredne kompanije bi, prema mišljenju Bičakčića, trebalo da novim – malim proizvođačima energije iz obnovljivih izvora omoguće brže priključivanje na mrežu.

  – Taj priključak se u BiH čeka i po godinu dana. Trenutno upravo zbog sporosti administracije nove elektrane ukupne snage 80 megavata ne mogu da uđu u elektroenergetski sistem. Konstatovao je da vlade imaju mehanizam da to riješe, ali u tome nisu baš aktivne – navode iz BH K CIGRE.

  Tranzicija energetskog sektora u BiH, kako dodaju iz ovog komiteta, mora pratiti nove trendove kroz povećanje udjela obnovljivih izvora električne energije, odnosno intezivnu izgradnju vjetroelektrana, fotonaponskih elektrana; postepeno smanjenje proizvodnje iz preostalih termoblokova, prelazak na biogoriva; reorganizaciju rudnika; korištenje novog modela energetskog tržišta u kojem se potrošač energije istovremeno javlja kao aktivni korisnik (prosjumer). U cilju realizacije socijalno-pravedne tranzicije, potrebna je finansijska podrška međunarodnih organizacija. Zbog svega toga energetska tranzicija u BiH će zahtijevati velike inve­sticije. Zato je potrebno graditi najmanje 120 MW obnovljivih izvora godišnje.

  Istaknuto je da je ukrajinska kriza skrenula pažnju na konkretna pitanja snabdijevanja energijom u Evropi. Hitna potreba za smanjenjem uvozne ovisnosti ključnih energenata, kao što su prirodni gas i nafta, ponovno je otvorila raspravu o prioritetima energetske politike.

  Potrebno je, kako ističu iz BH K CIGRE, ustanoviti sistem mjera ali i pravila kojim će se djelovati u kriznim situacijama. Daljnja diverzifikacija izvora energije u BiH može kratkoročno i dugoročno poboljšati energetsku sigurnost. Uvođenje organizovanog tržišta energije bi doprinijelo unapređenju pouzdanosti (sigurnosti i fleksibilnosti) rada sistema, lokalno i regionalno.

  Tekst: Darinka Mitrović, FOTO FENA /Foto Fena/BH K CIGRE

  fena/press


  pressmediabih.com

  Koliko je koristan ovaj članak?

  Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

  Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

  Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

  Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

  Pratite nas na društvenim mrežama!

  Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

  Poboljšajmo ovaj post!

  Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

  Supported by TNT Grupacija
  Supported by TNT Grupacija
  Mirko Mirko
  Mirko Mirkohttps://poslovne.com
  Mirko je živa enciklopedija. Voli historiju, puno istražuje. Njegove zanimljivosti ostavljaju bez daha. Vrhunski je novinar i istražvač. Dugogodišnji je član TNT grupacije.
  Supported by TNT Grupacija spot_img

  DRUGI UPRAVO ČITAJU