Dedić: Tešanj – svijetli primjer razvoja lokalne privrede

Dedić: Tešanj – svijetli primjer razvoja lokalne privrede

Danas je federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudin Dedić održao sastanak sa načelnikom Općine Tešanj Suadom Huskićem i ministrom poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Zeničko-dobojskog kantona Himzom Smajićem.

Na sastanku se, između ostalog, razgovaralo o investicijskim projektima koje realizuje Općina Tešanj u okviru Projekta vodosnabdijevanja i odvođenja otpadnih voda koje općine diljem Federacije sprovode u saradnji sa Federalnim ministarstvom poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva uz pomoć kreditnih sredstava Europske investicijske banke (EIB) i donatorskih sredstava Europske unije, te drugih bilateralnih donatora, kao što je Švedska razvojna agencija SIDA.

Ukupna vrijednost ovo projekta u Općini Tešanj iznosi 11,5 miliona KM a investicije obuhvaćaju izgradnju i obnovu vodovodne i kanalizacione mreže.

“Općina Tešanj je svijetli primjer da se radom i zalaganjem može uspješno razviti privreda na lokalnom nivou te iskoristiti komparativne prednosti BiH. Tešanj je dokaz da se u lokalnim zajednicama ljudi mogu ostvariti kao privrednici i živjeti od svoga rada u svome gradu i okruženju i biti pokretači razvoja države”, izjavio je ministar Dedić, dodajući da Općina Tešanj prednjači i u poljoprivrednoj proizvodnji, ostvarivši u 2017. blizu 2,4 miliona KM poticaja.

Na sastanku je, također, razgovarano o Zakonu o poljoprivrednom zemljištu, pri čemu je načelnik Huskić istakao potrebu uklanjanja određenih nedoumica i prepreka kod postupka izdavanja građevinskih dozvola, što se posebno odražava na privredni razvoj lokalnih zajednica kao što je Tešanj.

Ministar Dedić je izvijestio prisutne da su u toku izmjene i dopune navedenog Zakona upravo u pravcu uklanjanja postojećih nedostataka i pojednostavljivanja administrativnih procedura, a sve u cilju stvaranja boljeg zakonskog okvira koji će omogućiti i potaći stvaranje povoljnijeg ambijenta za poslovanje i razvoja poduzetništva.

 

Agencije/L.Đ

O autoru

Srodni članci