Da li globalnom tržištu nekretnina prijeti urušavanje?

Da li globalnom tržištu nekretnina prijeti urušavanje?

Od deset svjetskih nekretninskih tržišta kojima prijeti urušavanje zbog prenaduvanih cijena pet se nalazi u Europi, pokazuje istraživanje Oxford Economicsa koje prenosi Bloomberg. Ozbiljna situacija je posebno primjetna na tržištima Švedske, Australije, Kanade i Hong Konga.

Rast realnih cijena

“Na ta četiri tržišta valuacije su vrlo visoke, ekspanzija traje već dugo, a zaduženost je visoka”, istakao je u analizi Adam Slater, glavni ekonomista Oxford Economicsa. U Švedskoj su realne cijene nekretnina u posljednjih pet godina skočile za 32 posto, a udio stambenih kredita u BDP-u je dostigao značajnih 70 posto. Među prvih deset najkritičnijih najviši udio stambenih kredita se bilježi u Švicarskoj, čak 121 posto, a trocifreni udio ima i Australija, 115 posto.

Novi Zeland prednjači po skoku cijena u posljednjih pet godina od 43 posto. Osim Švedske i Švicarske, Stari kontinent na popisu tržišta s nekretninskim balonom još predstavljaju Norveška, Danska i Velika Britanija. U Danskoj su cijene porasle za 22 posto od 2012. godine, a zaduženost se popela na 86 posto BDP-a. U Norveškoj je zaduženost još viša, 86 posto BDP-a, iako su stanovi skuplji tek za 10 posto.

Ograničeni rizici

U Britaniji su cijene više za 21 posto, ali je zaduženost na 67 posto. Dobra vijest je što su rizici sloma tržišta relativno ograničeni u ključnim državama – SAD-u, Njemačkoj, Francuskoj, Kini i Japanu, ističe Oxford Economics. U većini ekonomija Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj kamatne stope na stambene kredite nisu značajnije rasle u posljednje vrijeme. “Klasični okidač za pad cijena nekretnina je tako izostao”, ističe Adam Slater. “No, rast kamatnih stopa nije striktno vezan za pad cijena”, dodaje Slater.

I supervizor Europske centralne banke (ECB) Daniele Nouy u razgovoru za latvijsku novinsku agenciju je upozorila da bi tržište nekretnina moglo izazvati novu krizu u Euopi, dodajući ipak da su banke bolje pripremljene za krizu no što su bile prije deset godina.

Uz kamatne stope na rekordno niskim niovima, cijene nekretnina na mnogim hit odredištima snažno su porasle. Neki političari upozoravaju da popustljiva monetarna politika generiše rizik snažnog rasta cijena na tržištima nekretnina koji potencijalno vodi u novu krizu, podsjeća Reuters.

“Premda su banke bolje kapitalizovane, likvidnost izdašna a novac jeftin, pojedine banke nisu dovoljno uspješne u mobilizaciji kolaterala i pribavljanju dodatne likvidnosti na tržištima kad se nađu pod pritiskom”, kazala je Nouy i dodala: “znam da neke sjevernoeuropske i istočnoeuropske zemlje priželjkuju izraženije smanjenje rizika u bankama eurozone prije no što se poduzme sljedeći korak. Lično sam mišljenja da su se rizici već značajno smanjili. Stoga sada moramo učiniti korak naprijed”.

Poslovni.hr

O autoru

Srodni članci