Cijene nafte prošle sedmice pale, u SAD-u rekordna proizvodnja

Cijene nafte prošle sedmice pale, u SAD-u rekordna proizvodnja

Na svjetskim tržištima cijene nafte su blago pale prošle sedmice jer je proizvodnja u SAD-u dosegla nove rekordne nivoe, a potražnja iz Kine oslabila i jer analitičari pomalo smanjuju procjene kretanja cijena ‘crnog zlata’ u ovoj godini.

Na londonskom tržištu cijena barela je pala prošle sedmice za 0,5 posto, na 76,45 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio za 0,3 posto, na 65,75 dolara.

Od početka godine cijene nafte su na dobitku oko 15 posto, zahvaljujući smanjenoj proizvodnji OPEC-a, padu zaliha u svijetu i narušenoj ponudi iz krizom pogođene Venecule, što je dovelo do smanjenja neravnoteže između prevelike ponude i nedovoljno snažne potražnje na svjetskim tržištima.

Zahvaljujući tome, cijene nafte su polovinom maja dosegle najviše nivoe u više od tri godine.

No, u posljednje tri sedmice cijene su pale s tih nivoa jer se nagađa da bi OPEC, po prvi put nakon 17 mjeseci, uskoro mogao povećati proizvodnju.

Od januara 2017. OPEC i grupa neovisnih proizvođača na čelu s Rusijom smanjili su proizvodnju za 1,8 miliona barela dnevno kako bi ublažili neravnotežu između velike ponude i nedovoljno snažne potražnje, smanjili zalihe u svijetu i tako podržali cijene.

Sada se razmatra povećanje proizvodnje za milion barela dnevno, o čemu bi se trebalo raspravljati na sastanku OPEC-a krajem juna.

Kina smanjila uvoz

Uz to, posljednji podaci pokazuju da je Kina, jedan od najvećih svjetskih potrošača nafte, u posljednje vrijeme smanjila uvoz, nakon što je u aprilu dosegao rekordan nivo.

Prema posljednjim podacima, Kina je u maju uvezla 39,05 miliona tona nafte ili 9,2 miliona barela dnevno, dok je u aprilu uvezla 9,6 miliona barela dnevno.

U fokusu ulagača je i proizvodnja u SAD-u koja već dulje vrijeme neprestano raste, pa je prošle sedmice dosegla nove rekordne nivoe, 10,8 miliona barela dnevno.

To znači da je u protekle dvije godine proizvodnja povećana za 28 posto i da se SAD sasvim približio poziciji vodećeg svjetskog proizvođača koju trenutno drži Rusija s 11 miliona barela dnevno.

“To se događa zbog naglog povećanja proizvodnje iz američkog škriljca i smanjenja snabdijevanja iz drugih zemalja zahvaljujući mjerama koje sprovode OPEC i Rusija”, kaže William O'Loughlin iz australskog Rivkin Securitiesa.

Očekivan je i daljnji rast proizvodnje u SAD-u, s obzirom na to da je u petak kompanija Baker Hughes objavila da je prošle sedmice broj naftnih postrojenja u SAD-u porastao za jedan, na ukupno 862 postrojenja, novi najviši nivo od marta 2015. godine.

To je već deveti od posljednjih 10 sedmica kako se broj tih postrojenja povećava. Kako je u istom lanjskom periodu bilo aktivno samo oko 740 bušotinskih postrojenja, taj podatak pokazuje da američkim proizvođačima odgovaraju ove nivoe cijena, pa se odlučuju na pojačanu proizvodnju.

Zbog svega toga, analitičari JP Morgan banke su smanjili svoje procjene prosječne cijene nafte u ovoj godini na američkom tržištu za 3 dolara, na 62,20 dolara po barelu.

Kažu da očekuju da bi cijene nafte u drugom dijelu godine mogle pasti, a stagnirati u 2019. godine, premda postoji rizik da bi geopolitičke tenzije i s time povezani rizik od smanjenja ponude na tržištima mogao pogurati cijene barela naviše.

seebiz.eu

O autoru

Srodni članci