Cijene nafte prekoračile 79 dolara zbog tijesnog snabdijevanja i planiranih sankcija Iranu

Cijene nafte prekoračile 79 dolara zbog tijesnog snabdijevanja i planiranih sankcija Iranu

Cijene nafte su prekoračile u utorak na međunarodnim tržištima nivo od 79 dolara, potaknute tješnjim snabdijevanjem i planiranim američkim sankcijama Iranu koje će vjerovatno ograničiti izvoz sirove nafte iz tog velikog bliskoistočnog proizvođača.

Na londonskom tržištu cijena barela je porasla za 90 centi u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 79,13 dolara. Jučer je zaključila trgovanje u plusu 1,11 dolara. Na američkom tržištu barelom se danas trgovalo po 60 centi višoj cijeni, od 71,56 dolara.

Na londonsko tržište jučer su utjecala strahovanja od značajnog smanjenja iranskog izvoza zbog novih američkih sankcija Iranu nakon povlačenja SAD-a iz međunarodnog sporazuma o iranskom nuklearnom programu. Još nije jasno u kojoj će mjeri američke sankcije utjecati na iranski izvoz, što će u velikoj mjeri ovisiti o reakcijama velikih potrošača.

Trgovci strahuju od nestašice nafte u drugoj polovini godine budući da bi sankcije trebale stupiti na snagu u novembru, i to u kontekstu smanjenog snabdijevanja vodećih proizvođača na čelu s Organizacijom zemalja izvoznica nafte (OPEC) i grupe neovisnih proizvođača, fokusiranih na podršku cijenama.

Tako Norbert Ruecker iz banke Julius Baer ističe da je svi razmišljaju u prvom redu o “potencijalnom utjecaju (sankcija) na iranski izvoz nafte i time o riziku opetovanog značajnog poremećaja u snabdijevanju”.

Donedavno je tržišta mučio višak u snabdijevanju, zbog kojeg su vodeći proizvođači odlučili u dogovoru ograničiti proizvodnju, ciljajući na svođenje zaliha u razvijenim ekonomijama na petogodišnji prosjek.

Višak se u međuvremenu istopio, a ponuda izjednačila s potražnjom.

Jučer objavljeni OPEC-ovi podaci su pokazali tako da su zalihe nafte u razvijenim ekonomijama u sklopu Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) pale u martu na samo devet miliona barela iznad petogodišnjeg prosjeka. U januaru prošle godine su bile 340 miliona na barela iznad tog prosjeka.

Snažan nivo potražnje potvrđuje jučer objavljeni podatak da je prerada nafte u Kini, najvećem svjetskom uvozniku nafte, poskočila u aprilu gotovo 12 posto na godišnjem nivou, na oko 12,06 miliona barela dnevno.

“Cijene nafte doşežu nove višegodišnje nivoe zahvaljujući moćnom koktelu robusnih izgleda potražnje i napete geopolitičke pozadine”, konstatira Stephen Brennock iz londonske brokerske kuće PVM Oil Associates.

Na američkom tržištu cijene zauzdava snažan rast proizvodnje, na 10,7 miliona barela dnevno, garantirajući dobro snabdijevanje domaćeg tržišta. Očekuje se da će proizvodnja nafte iz škriljaca u SAD-u do jula povećati za oko 145.000 barela dnevno, na rekordnih 7,18 miliona barela dnevno, saopštila je u ponedjeljak američka vlada.

OPEC je jutros objavio da je cijena barela referentne korpe njegove nafte u ponedjeljak iznosila 74,22 dolara, što znači da je oslabila za 20 centi u odnosu na prethodni dan trgovanja.

seebiz.eu

O autoru

Srodni članci