Cijene nafte opet porasle

Cijene nafte opet porasle

Cijene nafte su prekoračile u utorak na međunarodnim tržištima nivo od 79 dolara zbog učestalih smetnji u snabdijevanju, uključujući zatvaranje naftnog polja u Norveškoj zbog štrajka i prepolovljenu proizvodnju u Libiji.

Na londonskom tržištu cijena barela je porasla za 96 centi u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 79,03 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 35 centi višoj cijeni, od 74,20 dolara.

U fokusu tržišta je zabrinutost za snabdijevanje koju dodatno potpiruju poremećaji u snabdijevanju širom svijeta. Tako se proizvodnja u Venecueli urušila zbog nedostatnih investicija dok se nad iranski izvoz nadvila prijetnja američkih sankcija.

Sjedinjene Države žele od novembra potpuno blokirati izvoz nafte iz Irana, petog proizvođača nafte u svijetu, zbog čega će drugi veliki proizvođači morati povećati proizvodnju.

Pritom su rezervni kapaciteti Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) gotovo u potpunosti iskorišteni, a potražnja za naftom ubrzava, napominje Reuters. Na tržištu se strahuje da će Saudijska Arabija – odluči li nadomjestiti smanjeno snabdijevanje iz Irana – iskoristiti sve globalne rezervne kapacitete, što znači da će tržišta biti još ranjivija na dodatno ili neočekivano smanjenje proizvodnje.

“Bit problema je u raspoloživim rezervnim kapacitetima OPEC-a … na što se počela fokusirati i pažnja tržišta”, zaključuje Victor Shum iz singapurskog IHS-a.

Zbog zabrinutosti za ponudu cijena barela u Londonu mogla bi poskočiti iznad 85 dolara po barelu, upozoravaju u bilješci analitičari banke MUFG.

“Zbog obnovljenih geopolitičkih poremećaja na strani ponude u Kanadi, Iranu, Libiji, Venecueli i SAD-u povećava se vjerovatnost prekida trgovine naftom a time i rizik za rast cijena nafte u kratkoročnoj perspektivi”, upozoravaju iz MUFG-a.

seebiz.eu

O autoru

Srodni članci