Cijene nafte na najvišem nivou od novembra 2014.

Cijene nafte na najvišem nivou od novembra 2014.

Cijene nafte su porasle u utorak na najviši nivo od novembra 2014. godine, podržane OPEC-ovim smanjivanjem proizvodnje, snažnom potražnjom i mogućem ponovnom uvođenju američkih sankcija Iranu.

Na londonskom tržištu cijena barela je porasla šesti dan zaredom i to za 37 centi u odnosu na prethodno zatvaranje, na 75,08 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 51 cent višoj cijeni, od 69,15 dolara.

Cijena barela u Londonu je na najvišem nivou od 27. novembra 2014. godine, kada su članice Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) odustale od smanjenja proizvodnje kao podrške cijenama. To je podstaklo borbu za tržišni udio i dovelo do potonuća cijene barela na 27 dolara početkom 2016. godine.

Cijene nafte su se ponovo počele oporavljati tokom 2016. godine, kada je OPEC uz pomoć Rusije i drugih proizvođača izvan kartela dogovorio smanjenje proizvodnje.

Sjedinjene Države će do 12. maja odlučiti hoće li prekinuti sporazum s Iranom i iznova uvesti sankcije protiv te treće najveće izvoznice OPEC-a, što bi oslabilo svjetsku ponudu.

“Trenutno niko ne želi prognozirati kakvo će biti američko stajalište glede nuklearnog sporazuma”, izjavio je Tamas Varga iz PVM-a, koji ističe da je cijena u Londonu uglavnom podržana tom zabrinutošću.

Stephen Innes iz azijsko-pacifičkog poslovanja OANDA-e smatra da bi nove sankcije Teheranu mogle “poskupiti cijene nafte po barelu čak i do 5 dolara”.

Rezovi proizvodnje OPEC-a i prijetnje novim sankcijama pojavljuju se uz rekordnu potražnju u najvećoj svjetskoj regiji po potražnji Aziji, dok novi i prošireni rafinerijski pogoni kreću s preradom od Kine do Vijetnama.

Odvojeno, OPEC je jutros objavio da je cijena barela referentne korpe njegove nafte u ponedjeljak iznosila 70,51 dolar, što znači da je porasla za 15 centi u odnosu na prethodni dan.

seebiz.eu

O autoru

Srodni članci