Cijene nafte blago stabilizirane

Cijene nafte blago stabilizirane

Cijene nafte u utorak su se blago stabilizirale na međunarodnim tržištima nakon većih pritisaka u posljednje vrijeme u kontekstu potencijalnih posljedica američko-kineskog trgovinskog rata i naznaka jačanja proizvodnje.

Cijena barela sirove nafte na londonskom tržištu porasla je tako za 15 centi, na 71,99 dolara. U ranijem trgovanju nakratko je pala na 71,35 dolara, najniži nivo u posljednja tri mjeseca, nakon što je u ponedjeljak pala za 4,6 posto.

Cijene nafte ove sedmice pale gotovo 10 posto

U istom postotku poskupio je i barel nafte na američkom tržištu, na 68,21 dolar. U ponedjeljak je pojeftinio za 4,2 posto.

Cijene nafte u proteklih sedam dana su pale za gotovo 10 posto jer su ponovo pokrenute isporuke nafte preko izvoznih terminala u Libiji, a povećan je i izvoz iz ostalih zemalja Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) i Rusije.

Pritiske na slabljenje cijena izaziva i zabrinutost da bi jačanje trgovinskog rata između SAD-a i ostalih značajnijih trgovinskih partnera, ponajprije Kine, moglo prigušiti ekonomsku aktivnost i stoga smanjiti potražnju za naftom.

Kina je početkom sedmice izvijestila o blagom usporavanju rasta aktivnosti u drugom tromjesečju i najslabijem rastu tvorničkih aktivnosti u prošlom mjesecu u posljednje dvije godine. Iz kineske državne agencije za planiranje u utorak su objavili da i dalje vjeruju da će ostvariti ciljani rast od 6,5 posto u ovoj godini, unatoč stajalištima da ih očekuje teška druga polovina godine s obzirom na to da se intenzivira trgovinski rat s Washingtonom.

Što se tiče proizvodnje nafte u SAD-u, ona nastavlja rasti. Američka uprava za energetiku očekuje da će proizvodnja u sedam vodećih formacija škriljaca u kolovozu porasti za 143 hiljade barela dnevno, na rekordnih 7,47 miliona.

“Čini se da se percepcija na tržištu mijenja. Strah od nestašica, zbog kojeg su cijene početkom ljeta dosegle 80 dolara, splašnjava dok jača zabrinutost zbog potencijalnih viškova”, ocijenio je robni analitičar u švicarskoj privatnoj banci Julius Baers Carsten Menke.

OPEC je odvojeno objavio da je cijena barela referentne korpe njihove nafte u ponedjeljak iznosila 71,90 dolara, što znači da je smanjena za 25 centi u odnosu na petak.

seebiz.eu

O autoru

Srodni članci