Chrome prihvata verifikaciju otiskom prsta

Chrome prihvata verifikaciju otiskom prsta

Tim, koji stoji iza Chromea, trudi se da pregledač načini što je moguće sigurnijim i lakim za korištenje, a najnovija poboljšanja koja su nedavno objavljena važan su korak u postizanju ovog cilja.

Chrome 70 beta je sada dostupan za preuzimanje za Android, macOS, Linux, Chrome OS i Windows, a među mnogim dodacima namijenjenim developerima, tu je i nekoliko funkcija specifično dizajniranih za krajnje korisnike.

Najvažnija među njima je verifikacija preko otiska prsta na Androidu, koja sajtovima omogućava pristup senzoru otiska prsta uređaja i da na taj način “oblikuju identifikaciju”.

Podrška za senzor otiska prsta je korisna na sajtovima koji implementiraju API, kako bi se Touch ID mogao koristiti za verifikaciju u dva koraka.

Pored ovoga, Android verzija Chromea će koristiti “shape identification”, koji se oslanja na tri različita API-ja kako bi detektovao lica, bar kodove i tekst na latinici na webu.

Još jedna interesantna promjena, koju su objavili developeri, jeste da od ove verzije Chromea, browser više neće uključivati Android i iOS build brojeve u user-agent identifikaciji. Ova promjena će spriječiti ciljano izrabljivanje, krađu otisaka prstiju i druge manipulacije koje vode do povrede ličnih podataka korisnika.

Agencije/A.Š.

O autoru

Srodni članci