Ćelam: U FBiH 329.509 osoba ima dionice

Ćelam: U FBiH 329.509 osoba ima dionice

Tržište kapitala je još u fazi tranzicije i nije dovoljno razvijeno. Uzroci tome su mali obim prometa, nedostatak investitora na tržištu, nedovoljna javna ponuda vrijednosnih papira, zastoj procesa privatizacije, podijeljenost tržišta na entitete, izjavio je u intervjuu za magazin Start predsjednik Komisije za vrijednosne papire Federacije BiH Hasan Ćelam.

Po njegovim riječima, ponuda tržišnog materijala i vrijednosnih papira je ograničena na dionice privrednih društava, na državne obveznice, odnosno obveznice FBiH koje su emitovane po osnovu unutrašnjeg duga i stare devizne štednje.

“Emisije novih vrijednosnih papira, posebno emisije javnom ponudom dionica u svrhu finansiranja novih projekata, poslovanja i razvoja dioničkih društava, još su rijetke. U registru emitenata vrijednosnih papira upisano je 615 emitenata, od toga 577 privrednih društava i 38 banaka i osiguravajućih društava”, kazao je Ćelam.

Registrovano je 11 društava za upravljanje fondovima, 11 zatvorenih investicijskih fondova sa javnom ponudom i šest otvorenih investicijskih fondova sa javnom ponudom. Broj vlasnika vrijednosnih papira pravnih i fizičkih lica registrovanih u Registru vrijednosnih papira u FBiH na dan 31. 12. 2015. godine je 334.429. Domaćih je vlasnika 329.509, a stranih fizičkih i pravnih lica 4.920.

“Osnovni problem na tržištu vrijednosnih papira je ograničena ponuda različitih vrsta vrijednosnih papira, nedovoljan interes investitora i nelikvidnost. Prodaja državnog kapitala putem berze, koja se najavljuje od strane Vlade FBiH, pozitivno će uticati na povećanje likvidnosti tržišta i povećati interesovanje investitora”, rekao je Ćelam za Start.

Fena/V.P.

O autoru

Srodni članci