Buffett zaradio 29 milijardi dolara od Trumpove poreske reforme

Buffett zaradio 29 milijardi dolara od Trumpove poreske reforme

Američki milijarder Warren Buffett je izjavio da je profit njegovog konglomerata znatno uvećan te da je zaradio 29 milijardi dolara kao rezultat poreske reforme predsjednika Donalda Trumpa.

Američki milijarder Warren Buffett je izjavio da je profit njegovog konglomerata znatno uvećan te da je zaradio 29 milijardi dolara kao rezultat poreske reforme predsednika Donalda Trumpa. Buffettova osiguravajuća kompanija Berkshire Hathaway je prijavila rekordan kvartalni i godišnji profit.

Poreska reforma na inicijativu republikanaca, usvojena u decembru, uvodi smanjenje stope korporativnog poreza sa 35 na 21%. Buffett, koji je jedan od najbogatijih ljudi na svijetu, protivio se tom planu.

U pismu investitorima Buffett je rekao da smanjenje poreza iznosi skoro polovinu neto vrijednosti dobiti firme u 2017. godini.

“Velika suma naše dobiti nije potekla ni od čega što smo postigli u Berkshireu. Samo 36 milijardi je prispjelo od operacija Berkshirea. Preostalih 29 milijardi dolara nam je dato u decembru kada je Kongres izmijenio američki zakon o porezu”, rekao je Buffett. Analitičari su procjenjivali da će najveću korist od paketa poreskih reformi imati multinacionalne korporacije.

O autoru

Srodni članci