Buffett “poduplao” svoj udio u Tevi

Buffett “poduplao” svoj udio u Tevi

Čuveni investitor posjeduje 40,5 miliona dionica izraelskog farmaceuta.

Izraelska farmaceutska kompanija Teva očito je dobra ulagačka prilika, ako je suditi po potezima američkog investitora Warrena Buffetta, čija se ulaganja godinama pomno prate. Kako prenose agencije, njegova kompanija Berkshire Hathaway je objavila da je udvostručila udio u Tevi. “Prorok iz Omahe” posjeduje 40,5 miliona Tevinih vrijednosnica vrijednih 31. marta 693 miliona dolara. Tri mjeseca ranije Berkshire Hathaway – kompanija s dioničkim portfeljom vrijednim 173 milijarde dolara – posjedovao je 18,9 miliona Tevinih dionica. Tokom ove godine Teva je na Njujorškoj berzi skuplja za više od sedam posto na 20,3 dolara, ali je cijena i dalje 36 posto niža nego prije godinu dana.

Udvostručeni udio u Tevi minoran je dio 14,8 milijardi dolara “teških” Buffettovih ulaganja u dionice u prvom tromjesečju. Većina tog novca je otišla za kupovinu Appleovih dionica. Podsjetimo, Buffett je 7. maja izjavio kako bi volio posjedovati “100 posto Applea”. Trenutno posjeduje 239,6 miliona dionica vrijednih preko 40 milijardi dolara. To mu daje približno pet posto udjela, pokazuju Reutersovi podaci, čime je nadmašio veliki američki fond BlackRock.

Zanimljivo je i da je prodan preostali udio u kompaniji Graham, nekadašnjem izdavaču dnevnog lista Washington Post. Radi se u ulaganju za koje se Buffett odlučio još sredinom 70-ih godina, a na vrhuncu je vrijedilo milijardu dolara. Amazon je Washington Post otkupio od Grahama 2013. 
godine.

Agencije/A.Š.

O autoru

Srodni članci