Bosnalijek ostvario rast prihoda i dobiti u 2016. godini

Bosnalijek ostvario rast prihoda i dobiti u 2016. godini

Bosnalijek, najveća farmaceutska kompanija u Bosni i Hercegovini, ostvario je prošle godine rast prihoda i dobiti, a i svi drugi parametri pokazuju da je 2016. godina bila izuzetno uspješna za ovo preduzeće.

Bosnalijek je u prošloj godini ostvario prihode od prodaje u iznosu od 135,8 miliona konvertibilnih maraka, što je za 13,7 miliona KM, odnosno 11% više od prihoda ostvarenog u prethodnoj godini.

Na domaćem tržištu Bosnalijek nastavlja jačati lidersku poziciju, uz rast koji je veći od rasta samog tržišta te kontinuirano povećanje prihoda od prodaje. Zahvaljujući tome svako sedmo pakovanje lijeka koje dođe do krajnjeg potrošača u BiH proizvedeno je u Bosnalijeku.

Nastavljena je ekspanzija izvoza, što je jedan od strateških ciljeva kompanije. Bosnalijek je u 2016. godini bio prisutan na 16 inostranih tržišta, a 68% ukupnog prihoda ostvareno je van granica BiH. Najznačajnije izvozno tržište i u 2016. godini je bilo tržište Ruske Federacije, gdje je u odnosu na prethodnu godinu ostvaren rast prihoda od prodaje za čak 17%.

Ukupna dobit prije oporezivanja iznosila je 11,8 miliona KM, što je za 6% više u odnosu na prethodnu godinu. Aktiva je rasla za 8% i dosegla 229 miliona KM.

Bosnalijek je u 2016. godini izdvojio 11,9 miliona maraka za plaćanje usmjerena na budžetske račune u BiH. Doprinos domaćoj ekonomiji i rastu zapošljavanja u BiH kompanija je dala i kroz otvaranje 51 novog radnog mjesta.

Kao društveno odgovorna kompanija Bosnalijek je donirao više od 300 hiljada KM ugroženim pojedincima i grupama, a kroz redovne stipendije podržano je obrazovanje 76 učenika i studenata, saopšteno je iz Bosnalijeka.

Fena/A.Š.

O autoru

Srodni članci