Boeing predstavio prototip svog novog drona

Boeing predstavio prototip svog novog drona

Boeing je gotovo oduvijek sinonim za letenje, naravno, kako se mijenjaju vremena tako se i najveće kompanije okreću novim tehnologijama.

I dok je do sada Boeing uglavnom bio poznat uglavnom po avionima, posljednjih nekoliko mjeseci je donijelo novi segment poslovanja u ovoj kompaniji. Riječ je o dronovima, a kako Boeing sasvim sigurno nije samo “jedan u nizu”, tako su predstavili svoj novi prototip bespilotne letjelice koja impresionira svojim dimenzijama, ali i mogućnostima prevoza tereta.

Prototip se trenutno zove eVTOL što je skraćenica od “unmanned electric vertical-takeoff-and-landing (eVTOL) cargo air vehicle (CAV) prototype”. Jasno je, dakle, iz samog naziva da se ne radi o dronu koji spada u kategoriju većine dronova kakve danas poznajemo i koji se prvenstveno koriste za snimanje ili fotografiranje iz zraka. Boeing eVTOL je nevjerovatno moćan dron s osam motora koji može podignuti teret od čak 227 kilograma! Definitivno “leteća zvijer”, koju su Boeingovi inženjeri u američkom Missouriju napravili za samo tri mjeseca.

Sam dron je dugačak 4,57 metara, širok 5,49 metara i visok 1,22 metra, a težak je čak 339 kilograma. Je li ovo početak “letećih taksija”, što mnogi predviđaju, teško je reći, no činjenica je kako je ova bespilotna letjelica nastala četiri mjeseca nakon što je Boeing kupio start-up Aurora Flight Sciences, koji je bio u partnerskom odnosu s Uberom, a čija je vizija predviđala upravo proizvodnju letećih taksija. Stoga nije nemoguće da Boeing ovom “letećom tvrđavom” otvara novu eru u zračnom prevozu.

Agencije/L.Đ

O autoru

Srodni članci