Blockchain donosi novu industrijsku revoluciju

Blockchain donosi novu industrijsku revoluciju

Jedan od autoriteta Wall Streeta tvrdi kako je značaj blockchain tehnologije toliki da će ona donijeti novu industrijsku revoluciju.

Portfolio manager Steve Chiavarone za CNBC je izjavio kako je blockchain tehnologiju uključio u svoje tržišne prognoze.

Bit će to jedna od pet ključnih tehnologija – uz automatizaciju, robotiku, umjetnu inteligenciju i internet stvari – koja će biti pokretač sljedeće industrijske revolucije, izjavio je Chiavarone.

Na njegovu hrabru prognozu nimalo ne utječu aktuelne turbulencije na tržištu kriptovaluta.

Bitcoin, koji je nešto poput “FANG” segmenta kripto svijeta, muku muči s probijanjem nivoa od 10.000 dolara, samo nekoliko mjeseci nakon što je stigao blizu nivoa od 20.000 dolara (u decembru prošle godine). I ne samo to, Chiavarone smatra kako FANG dionice (Facebook, Amazon, Netflix i Google) već profitiraju od blockchain tehnologije, kao i još neki sektori poput finansijskog i zdravstvenog.

Mnogi investitori su kupovali bitcoin jer im je on omogućavao pristup blockchain tehnologiji. Velike banke dosta ulažu u taj segment. Bank od America je još u Davosu nedavno objavila kako oni najviše investiraju u ovaj segment, podsjeća Chiavarone.

Chiavarone vjeruje kako blockchain tehnologija ima vrijednost stoga što potencijalno može transformirati sistem poravnanja, postupak potvrđivanja obračuna u korporativnom sektoru.

Ima opciju zamjene poravnanja, postupka koji je skup i zahtijeva dodatne zaposlenike i vrijeme te mnogo papira, sistemom koji je trenutan, pojašnjava Chiavarone.

To znači da će kompanije imati efikasnije lance nabave. Moći će smanjiti troškove zaposlenika. I to će pomoći poduzetnicima da rade efikasnije i da te uštede investiraju u nešto drugo, zaključuje Chiavarone.

seebiz.eu

O autoru

Srodni članci