BiH u odnosu na broj stanovnika ima jednu od najvećih dijaspora

BiH u odnosu na broj stanovnika ima jednu od najvećih dijaspora

“Diaspora Invest Activity”, USAID-ov petogodišnji projekat podrške investicijama iz dijaspore u Bosnu i Hercegovinu, održao je jučer konferenciju “BiH konekcija: sklapanje poslovnog partnerstva sa dijasporom”.

Više od 160 poslovnih ljudi koji trenutno rade u dijaspori ili u Bosni i Hercegovini, te predstavnici investicionih fondova, investitora iz inostranstva i dijaspore i lokalnih kompanija prisustvovalo je konferenciji koja je uključila prezentacije investicionih projekata, programe pomoći investitorima kao i forum za poslovne sastanke i povezivanja.

Tokom konferencije Peter Duffy, direktor Misije USAID-a u BiH, naglasio je da “BiH ima ogromnu prednost u ovom dobu globalizacije, kada se granice lako prelaze“.

U odnosu na njeno stanovništvo, BiH ima jednu od najvećih dijaspora u više od 100 zemalja. Na svaki dolar koji je prošle godine došao u zemlju putem stranih direktnih investicija, dijaspora je u zemlju poslala 7 dolara, a i pored toga dijaspora se rijetko prepoznaje kao potencijalni investitor. Potrebno je stvoriti bolje poslovno okruženje za investitore iz dijaspore, sa snažnim angažmanom i pravim podsticajima kako bi se pomoć iz dijaspore usmjerila i prema produktivnim investicijama koje stvaraju nova radna mjesta, naglasio je Peter Duffy.

Konferencija je organizovana u saradnji sa Restartom i nekoliko organizacija za podršku dijaspori i poslovnim subjektima što je dodatni pokazatelj jakog domaćeg i međunarodnog interesa za podršku većoj ulozi dijaspore u ekonomskom razvoju Bosne i Hercegovine.

“Mi u BiH moramo kreirati cijeli ekosistem da i naše kompanije i projekti koji trebaju ulaganja budu dovoljno spremni za velike investitore. Da bismo to uspjeli, potrebna je saradnja svih institucija, organizacija BiH dijaspore i kompanija”, rekao je Edin Forto, predsjednik Upravnog odbora Restarta.

USAID je podržao ovaj događaj koji je okupio članove bh. dijaspore, poduzetnike koji žive u SAD-u, Njemačkoj, Švedskoj i drugim zemljama kako bi podijelili svoja iskustva, te kreirali uspješne poslovne odnose sa lokalnim partnerima.

USAID-ov projekat “Diaspora Invest Activity” obezbijedit će tehničku podršku i grantove kompanijama povezanim sa dijasporom i pomoći investitorima iz dijaspore u identifikaciji poslovnih prilika u BiH zemlji kroz niz aktivnosti uključujući i konferencije koje pomažu poslovno povezivanje.

Većina učesnika je pohvalila konferenciju kao izuzetno korisnu platformu za poslovno povezivanje između dijaspore i lokalnih firmi kao i za dobijanje važnih informacija o investicionim mogućnostima i programima pomoći u investiranju.

Vijeće ministara BiH u aprilu ove godine je usvojilo, na inicijativu Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH, Politiku prema iseljeništvu, a iz Sektora za iseljeništvo tog ministarstva Aiša Telalović je kazala da Ministarstvo, u saradnji s Vladom Švicarske, sprovodi Projekat ”Migracija za razvoj” u okviru kojeg pripremaju uspostavu reprezentativnog tijela iseljeništava iz BiH u Njemačkoj, a slijede Austrija i druge države.

“Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH koje je nadležno za kreiranje politike ka iseljeništvu i koje je predlagač Politike za saradnju sa iseljeništvom radi na pokušaju uspostave sistemske saradnje sa bh. iseljeništvom. Jer, nemoguće je zamisliti sveukupni razvoj BiH bez sistemskog korištenja bh. iseljeništva”, naglasila je Telalović.

Na drugoj konferenciji u Sarajevu čiji je fokus na poslovnom povezivanju i sklapanju partnerstava sa bh. dijasporom okupili su se poduzetnici koji žive u Sjedinjenim Američkim Državama, Njemačkoj, Švedskoj i drugim državama, a dio su bh. iseljeništva.

Agencije/V.P.

O autoru

Srodni članci