BH Telecom najavljuje 5G mrežu do 2020. godine

BH Telecom najavljuje 5G mrežu do 2020. godine

BH Telecom je spreman za uvođenje 4G tehnologije, ali i biti telekom operater na području BiH koji će demonstrirati inovativne 5G servise.

Ovo je rekao generalni direktor BH Telecoma Mirsad Zaimović na press konferenciji u utorak u povodu obilježavanja dana društva.

“Kao što smo već ranije isticali, BH Telecom je spreman za uvođenje 4G tehnologije, međutim naš razvojni put ovim nije zaustavljen i danas možemo da najavimo ključni dokument za tehnološki razvoj BH Telecoma pod nazivom “Master plan razvoja tehnologija i servisa 5G do 2020. godine”.

Ovaj dokument sadrži pregled 5G arhitekture, osnovnih tipova servisa, pregled tehnologija za implementaciju, te prijedlog smjernica za transformaciju mreže BH Telecoma što će BH Telecomu omogućiti da bude prvi telekom operater na području BiH koji će demonstrirati inovativne 5G servise”, izjavio je Zaimović.

On je istakao značaj BH Telecoma kao najuspješnije bh. kompanije.

„BH Telecom je i dalje prvi po broju korisnika, po tržišnom učešću, po društvenoj odgovornosti i ulaganju u bh. društvo. Pored ostalih izdvajanja, godišnje za donacije izdvojimo milion KM, a prvi smo po uplati poreza i doprinosa od kojih najveću korist ima upravo bh. društvo. Prema izvještaju Uprave za indirektno oporezivanje, BH Telecom je izvršio najveću uplatu PDV-a u BiH u prvoj polovini 2017. godine”, rekao je Zaimović.

U svom obraćanju Zaimović je istakao da je BH Telecom, kao telekomunikacijska kompanija, svjestan prednosti i nedostataka korištenja Interneta, te da se ovogodišnji rođendan obilježava pod sloganom „Sigurno dijete – zdravo društvo“ čime se nastojalo ukazati na potrebu zaštite djece na društvenim mrežama.

Agencije/L.Đ

O autoru

Srodni članci