Barclays pesimističan prema bitcoinu

Barclays pesimističan prema bitcoinu

Analitičari Barclaysa u recentnom izvještaju navode da bitcoin više nikad neće doseći vrhunce kojima smo svjedočili u decembru prošle godine.

Ovakva procjena se temelji na poređenjima kretanja cijena kriptovaluta i na modelu širenja epidemija koje su pogađale čovječanstvo.

Tim analitičara je vodio Joseph Abate, a zaključak koji donosi jeste da bitcoin ima identične odlike kao i virus gripe. Dakle, širi se do određenog nivoa, a onda se zaustavi.

“Kad dovoljno velik udio u populaciji postane sumnjičav prema spekulacijama kakve predstavljaju kriptovalute pa uz to i taj dio populacije postane svjestan svih onih koji drže kriptovalute u posjedu, dolazi do pritiska na cijene. Kao kod gripe, ona se širi sve do trenutka kad dovoljan udio u populaciji postane svjestan njenog širenja i onih koji je imaju pa ih izbjegavaju, ona se nema više gdje širiti. Samo, dok kod gripe ona nestaje, kod kriptovaluta cijena pada jer oni koji su ih imali u posjedu morali su ih početi prodavati”, navodi Barclays u izvještaju.

Uistinu, u decembru prošle godine cijena bitcoina je iznosila 19.483 američka dolara, a u petak je bila na nivou od 7.767 dolara, što je skoro dva i po puta puta slabije.

Čini se da je stvar u odnosu ponude i potražnje. Barclays tvrdi da takve vrhunce više nećemo gledati jer se u decembru dosegao maksimalan broj investitora koji su spremni ulagati u kriptovalute, a kad se vidjelo koliko je riskantno takvo ulaganje, počela je stagnacija novih ulagača, kao i bijeg onih postojećih.

Ipak, ove sedmice smo svjedočili rastu bitcoina. Prije tri dana, 12. aprila, dogodio se iznenadni rast vrijednosti bitcoina od 1.000 dolara u samo sat vremena. To dosad nikad nije zabilježeno. U pozadini svega stajalo je najveće trgovanje njima u vrijednosti od milijardu dolara.

seebiz.eu

O autoru

Srodni članci