Azijska tržišta: Rast indeksa nakon podizanja kamatnih stopa FED-a

Azijska tržišta: Rast indeksa nakon podizanja kamatnih stopa FED-a

Na azijskim berzama u četvrtak su cijene dionica znatno porasle, dok je dolar pod pritiskom, nakon što je američki FED povećao kamatne stope, ali nije nagovijestio ubrzanje tempa povećanja cijene novca.

Na Tokijskoj berzi Nikkei indeks je u 07:30 sati bio u plusu 0,1 posto, dok su cijene dionica u Australiji, Južnoj Koreji, Šangaju, Singapuru i Hong Kongu porasle između 0,2 i 1,4 posto.

Zahvaljujući tome, MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je u 07:30 sati u plusu za 0,9 posto, dosegnuvši najviši nivo od polovine 2015. godine.

Azijske ulagače je ohrabrio jučerašnji rast cijena dionica na Wall Streetu nakon što je američka centralna banka povećala ključnu kamatnu stopu za 0,25 postotnih bodova, u raspon od 0,75 do 1 posto.

Taj potez čelnika FED-a je bio očekivan, s obzirom na ubrzanje rasta američke ekonomije, nastavak pozitivnih trendova na tržištu rada i približavanje inflacije prema ciljanom nivou FED-a od 2 posto.

Pozitivno je na tržišta utjecalo to što FED nije nagovijestio ubrzanje tempa povećanja kamata, pa su procjene o daljnjem povećanju cijene novca u dva navrata do kraja godine ostale nepromijenjene.

Azijski ulagači su zbog toga odahnuli jer su se plašili da bi brže povećanje kamata u SAD-u moglo izazvati odliv kapitala iz zemalja u razvoju.

“FED je učinio svijet sigurnim od rizika do juna. Kupujte valute zemalja u razvoju, dionice i sirovine”, kaže Steven Englander, strateg u kompaniji CitiFX.

Ulagači se tako i ponašaju, pa su jutros porasle cijene zlata, bakra i nafte.

Nakon što je jučer skočila za 2,4 posto, na američkom tržištu cijena barela je ojačala daljnjih 25 centi, na 49,10 dolara, pa se odmakla od najnižeg nivoa u tri i po mjeseca.

Na londonskom tržištu barel je poskupio za 30 centi, na 52,10 dolara, nakon što mu je jučer cijena porasla za više od jednog dolara.

Na valutnim tržištima dolar je pod pritiskom jer jučerašnje poruke FED-a, nakon dvodnevne sjednice njegovih čelnika, nisu bile toliko agresivne koliko su se ulagači u američku valutu nadali.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na šest ostalih najvažnijih svjetskih valuta, skliznuo je jutros za 0,2 posto, na 100,56 bodova, nakon što je već sinoć potonuo za 1 posto.

Pritom se kurs američke u odnosu na japansku valutu kreće oko 113,40 jena, dok je početkom sedmice iznosio 115,20 jena.

Dolar je oslabio i u odnosu na europsku valutu, pa je cijena eura skočila na 1,0745 dolara, najviši nivo u pet sedmica, dok je jučer u ovo doba iznosila 1,0615 dolara.

Podršku euru pružaju i prvi rezultati izbora u Holandiji koji pokazuju da je stranka Geerta Wildersa, koja se zalaže za izlazak iz EU-a, dobila manje mjesta u parlamentu nego što se očekivalo i znatno manje od liberala sadašnjeg premijera Marka Ruttea.

Agencije/V.P.

O autoru

Srodni članci