Azijska tržišta: Nove korejske tenzije spustile indekse

Azijska tržišta: Nove korejske tenzije spustile indekse

Na azijskim berzama u srijedu su cijene dionica pale jer se ulagači plaše ubrzanja tempa povećanja kamata u SAD-u, a na oprezu su i zbog toga što je Sjeverna Koreja otkazala razgovore s južnim susjedom, što dovodi u pitanje i planirane razgovore između SAD-a i Sjeverne Koreje.

MSCI Asia Pacific Index je oslabio za 0,2 posto.

Sjeverna Koreja je rekla kako je suspendirala razgovore na visokom nivou s Južnom Korejom planirane za srijedu zbog američko-južnokorejskih vojnih vježbi te zaprijetila otkazati samit s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom.

Službena Korejska centralna novinska agencija KCNA je nazvala provokacijom američko-južnokorejske vježbe, za koje je rekla da u njima sudjeluju američki nevidljivi lovci i bombarderi B-52 te rekla kako Pyongyang nije imao izbora nego suspendirati razgovore.

Dovela je u sumnju hoće li se sljedećeg mjeseca samit između sjevernokorejskog vođe Kim Jong-una i američkog predsjednika Donalda Trumpa dogoditi kako je planirano, izvijestila je južnokorejska novinska agencija Yonhap.

Jučer su porasli prinosi na američke obveznice, pri čemu je na referentne 10-godišnje obveznice prinos skočio na 3,09 posto, najviši nivo od jula 2011. godine.

Rast prinosa ne ide u prilog tržištu dionica jer povećava troškove zaduživanja kompanija i jer bi zbog toga dio ulagača mogao preusmjeriti svoja sredstva iz dionica u obveznice.

Osim što je izazvao bojazan od ubrzanja tempa povećanja kamata FED-a, rast prinosa je podstakao i jačanje dolara, pa je njegova vrijednost u odnosu na korpu svjetskih valuta dosegla najviši nivo u ovoj godini, što ne ide u prilog dionicama velikih američkih izvoznika.

seebiz.eu

O autoru

Srodni članci