Azijska tržišta: MSCI Asia Pacific Index najjači u deset godina

Azijska tržišta: MSCI Asia Pacific Index najjači u deset godina

Na azijskim tržištima indeksi su porasli, dosegnuvši najviše nivoe od 2007. godine, jer su ulagači odahnuli zbog splašnjavanja tenzija u vezi Sjeverne Koreje i slabljenja uragana Irma.

MSCI Asia Pacific Index ojačao je za 0,2 posto, na najviši nivo od kraja 2007. godine.

Japanski Nikkei 225 skočio je za 1 posto, na krilima rasta finansijskog sektora. Pozitivni poticaji došli su s Wall Streeta. Posebnmo su se istaknuli osiguravatelji koji su u usponu nakon što su prethodno bili oštro korigirani zbog aktualnih prirodnih katastrofa pa je MSCI World’s insurer index  jučer porastao za 1,5 posto.

Dai-ichi Life Holdings skočio je za 3,3 posto, MS&AD Insurance podignut je za 2.5 posto dok je Nomura Holdings porastao za 1,8 posto.

Sektor osiguranja danima je bio pod pritiskom zbog šteta od uragana Harvey, koji je prije dvije sedmice poharao Teksas, a potom i zbog Irme.No, čini se da su štete od tog uragana koji je u nedjelju pogodio Floridu, premda velike, ipak manje nego što su se ulagači plašili.

Ulagači su odahnuli i zbog splašnjavanja geopolitičkih tenzija, koje su trajale danima nakon što je Sjeverna Koreja prije desetak dana izvela šesti i dosad najjači nuklearni pokus.

Na valutnim tržištima dolar je bio stabilan prema košarici najznačajnijih valuta.

Agencije/V.P.

O autoru

Srodni članci