Azijska tržišta: Indeksi pali, razočarala kineska industrijska proizvodnja

Azijska tržišta: Indeksi pali, razočarala kineska industrijska proizvodnja

Na azijskim tržištima indeksi su pali nakon što je američki FED povećao kamatne stope i signalizirao nešto veći rast kamata do kraja godine nego što je očekivao prije.

MSCI Asia Pacific Index je oslabio za 0,4 posto.

Nikkei 225 je oslabio za 0,4 posto, dok je Hang Seng Index pao za 0,6 posto. Shanghai Composite Index je oslabio za 0,3 posto, dok australsko tržište bilježi pad od 0,2 posto.

U fokusu je bio podatak o kineskoj industrijskoj proizvodnji. Taj podatak je iznevjerio očekivanja s obzirom na majski rast od 6,8 posto. Očekivao se rast od 6,9 posto.

Nakon dvodnevne sjednice, čelnici američke centralne banke su povećali ključnu kamatnu stopu za 0,25 postotnih bodova, u raspon od 1,75 do 2 posto.

”Ekonomija je u dobroj situaciji. Većina ljudi koja želi pronaći posao, nalazi ga. Nezaposlenost i inflacija su niske… Ukupni izgledi za rast ostaju povoljni”, kazao je Jerome Powell, predsjednik FED-a, na konferenciji za novinare.

I dok se povećanje kamata očekivalo, ulagače su pomalo iznenadile nove projekcije čelnika centralne banke koji su blago povećali procjene kretanja kamata na kraju godine i sada očekuju još dva povećanja u 2018, a ne jedno kao dosad.

seebiz.eu

O autoru

Srodni članci