Azijska tržišta: Četrnaesti uzastopni rast u Hong Kongu

Azijska tržišta: Četrnaesti uzastopni rast u Hong Kongu

Na azijskim tržištima indeksi su porasli, nakon dva dana pada, jer su ulagače ohrabrili novi rekordi na Wall Streetu, dok je euro ojačao prema dolaru jer je Europska centralna banka signalizirala ukidanje poticajnih mjera.

MSCI Asia Pacific Index je porastao za 0,2 posto nakon dva dana pada.

Nikkei 225 je oslabio za 0,2 posto što je posljedica sve jačeg jena. Japanska valuta jača već tri uzastopna dana, dok je Bank of Japan kupila manje imovine nego što se očekivalo na posljednjoj aukciji.

Posljednjih sedmica najveći dobitnik je tržište u Hong Kongu koje danas bilježi četrnaesti uzastopni rast. Više cijene nafte su podigle cijene u energetskom sektoru, a rast na Wall Streetu je dao dodatno gorivo optimistima. Time se Hang Seng Index dodatno udaljio od 31.000 bodova uz dnevni rast od 0,7 posto, a među dobitnicima dana bio je oporavljeni Tencent.

Cijene nafte su porasle nakon što je objavljeno da su neočekivano pale proizvodnja i zalihe ‘crnog zlata’ u SAD-u. Ti podaci su podstakli skok cijene barela na londonskom tržištu iznad 70 dolara, što je njezin najviši nivo od decembra 2014. godine.

seebiz.eu/V.P.

O autoru

Srodni članci