Zvanično počela implementacija prvog paketa sankcija SAD-a Iranu

Zvanično počela implementacija prvog paketa sankcija SAD-a Iranu

Zvanično je počela primjena prvog paketa sankcija koje su Sjedinjene Američke Države (SAD) uvele Iranu nakon povlačenja iz nuklearnog sporazuma, javlja Anadolija.

Prvi paket sankcija koji se odnosi blokadu finansijskih transakcija, trgovinu čelikom, ugljem, aliminijem, uvoz putničkih aviona i njihovih rezervnih dijelova, na snagu je stupio u ponoć po lokalnom vremenu u Washigtonu.

Također, uvođenjem sankcija stranim firmama će biti onemogućen ulazak na iransko tržište u automobilskoj industriji, a embargo se odnosi i na zabranu izvoza ručno tkanih tepiha i hrane u SAD.

Američka administracija je najavila i sankcije zemljama koje uprkos embargu budu nastavile poslovati s Iranom. Drugi paket sankcija na snagu će stupiti 5. novembra i nanijet će novi udarac iranskoj ekonomiji koja je već nekoliko mjeseci na pragu krize.

Ministar rada Irana Ali Rebii nedavno je izjavio kako bi zbog sankcija bez posla moglo ostati milion Iranaca. Američki predsjednik Donald Trump je najavio 8. maja povlačenje SAD-a iz nuklearnog sporazuma i sankcije Teheranu. Pomenuti nuklearni sporazum je postignut za vrijeme mandata bivšeg predsjednika SAD-a Baracka Obame 2015. godine. Sporazum je jedna od stvari o kojoj je Trump najviše govorio i tokom predizborne kampanje nazvavši ga ”jednim od najgorih sporazuma postignutih u američkoj historiji“.

O autoru

Srodni članci