Zuckerbergov cilj u ovoj godini: “Moramo popraviti Facebook”

Zuckerbergov cilj u ovoj godini: “Moramo popraviti Facebook”

Mark Zuckerberg svake godine sebi zadaje neki novi cilj, poput trčanja, učenja, izrade kuće…, no ove godine njegov cilj se tiče i svih nas. Zuckerberg je odlučio popraviti Facebook, tačnije zlostavljanje na najvećoj društvenoj mreži, objavio je u svom postu.

“Svijet se osjeća tjeskobno i podijeljeno i Facebook ima puno posla – radilo se tu o zaštiti naše zajednice od zlostavljanja i mržnje, odbrane od uplitanja država ili osiguranja da je vrijeme provedeno na Facebooku dobro provedeno”, napisao je Zuckerberg i dodao kako je njegov cilj u ovoj godini popraviti te stvari.

Nećemo spriječiti svaku grešku ili zlostavljanje, ali trenutno činimo previše grešaka u sprovođenju naših pravila i zloupotrebi naših alata. Uspijemo li u tome ove godine, onda će 2018. završiti na puno boljem putu, rekao je.

Ovakvim prilično općenitim planom zadao je sebi ogroman posao i ima ogromnu listu s koje može birati probleme s kojima se želi pozabaviti. O nekima govori i u svome postu, poput decentralizacije moći, ali tu su i nasilje i neprimjereni sadržaji na YouTubeu, uključivanje oglašavanja u utjecanje na političke izbore. Zuckerberg govori i o enkripciji i kriptovalutama kao o mogućim tehnologijama koje ljudima daju više moći, ali i o rizicima jer ih je teže kontrolirati.

 

 

Agencije/L.Đ

O autoru

Srodni članci