Zuckerberg: Neizbježna regulacija interneta

Zuckerberg: Neizbježna regulacija interneta

Čelnik Facebooka Mark Zuckerberg je rekao u srijedu kako vjeruje da će američka vlada uvesti dodatnu regulativu nad društvenom mrežom koju je pokrenuo.

„Mislim da je neizbježno usvajanje nove regulacije u vrijeme dok važnost interneta u svijetu raste”, poručio je 33-godišnji Zuckerberg odborima za energetiku i trgovinu, drugog dana svog svjedočenja pred Kongresom zbog kršenja privatnosti korisnika zbog kojeg se nekoliko puta ispričao.

Dan ranije njegovo svjedočenje je bilo usredotočeno na objašnjavanje kršenja privatnosti i na odgovor Facebooka, no u srijedu je glavna tema ubrzo postala regulacija.

Nekoliko članova Odbora je spomenulo mogućnost nadzora vlade, dok su neki tvrdili da je potrebno izbjeći slučajeve poput onog s kompanijom Cambridge Analytica.

Facebook je pogodila kriza povjerenja kod korisnika, oglašivača, zaposlenika i investitora nakon što je priznao da su podaci o oko 87 miliona ljudi, većinom iz Sjedinjenih Država, došli u ruke kompanije Cambridge Analytica koja ih je iskoristila u političkim kampanjama. Osim što mu poljuljan ugled, Facebook je od sredine marta na berzi izgubio vrijednost od oko 80 milijardi dolara.

Zuckerberg je upozorio da bi bilo kakva mjera koju kongresnici predlažu za sprečavanje kršenja privatnosti mogla štetiti start-up kompanijama.

„Mislim da se mnogo puta donesu regulacije koje velike kompanije poput naše mogu poštovati, no manji start-upi ne”, naglasio je čelnik Facebooka.

Jedan član Odbora je utvrdio kako je vrijeme da Kongres usvoji zakon po tom pitanju.

„Ako ćemo samo imati saslušanje i ništa se ne dogodi, tada nismo ništa postigli”, kazao je Frank Pallone, demokrat iz New Jerseya.

Zuckerberg je, također, na saslušanju rekao da su i njegovi podaci bili među informacijama do kojih su došle “treće strane”.

Naglasio je i da Facebook ima 200 ljudi koji rade na borbi protiv terorizma.

seebiz.eu

O autoru

Srodni članci